suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Oikeusgeneettinen isyystutkimus yksityishenkilön pyynnöstä

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Oikeusgeneettinen isyystutkimus (DNA-tutkimus) tehdään, kun biologisen isyyden suhteen on epäselvyyttä. Lastenvalvoja voi tilata tutkimuksen isyyden selvittämisen yhteydessä tai tuomioistuin voi määrätä tutkimuksen, kun sillä on käsiteltävänään isyyden vahvistamista tai kumoamista koskeva asia. Muissa tilanteissa kansalaisen tulee pyytää tutkimusta yksityishenkilönä, jolloin hän vastaa sekä näytteenottokuluista että tutkimuskuluista.

Perustutkimuksessa tutkitaan lapsi, äiti ja mahdollinen isä. Tässä tutkimuksessa saadaan varmuus siitä, onko tutkittu mies tutkitun lapsen isä. Tutkimus valmistuu yleensä 1-2 viikossa. Tutkimusvastaus toimitetaan postiennakkokirjeenä tutkimuksen pyytäjälle. Tutkimusvastauksia ei anneta puhelimitse.

Toimi näin

THL:n oikeusgenetiikkayksikkö toimittaa pyynnöstä tarvittavat asiakirjat, näytteenottovälineet, näytteiden lähetyskuoret sekä näytteenotto-ohjeet. Ensisijainen näyte oikeusgeneettisessä isyystutkimuksessa on posken sisäpinnan sivelynäyte. Näytteet ottaa laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö terveydenhuollon toimintayksikössä (useimmiten yksityinen lääkäriasema).

Kenelle ja millä ehdoin

Tutkimusta voi pyytää yksityishenkilö, jos kaikki tutkimukseen tarvittavat henkilöt suostuvat vapaaehtoisesti tutkimukseen. Jos tutkimus halutaan tehdä alle 15-vuotiaasta lapsesta, lapsen vanhempien ja huoltajien tulee antaa tutkimukseen suostumus.

Palvelu on maksullinen.

Arvonlisäverollinen hinta on 272,80€ per tutkittu henkilö.

Tausta ja lainsäädäntö

Laki oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTerveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Palvelusta vastaaTerveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Päivitetty: 29.1.2020