suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Oikeusgeneettinen isyystutkimus yksityishenkilön pyynnöstä

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Oikeusgeneettinen isyystutkimus (DNA-tutkimus) tehdään, kun biologisen isyyden suhteen on epäselvyyttä tai epävarmuutta. Lastenvalvoja voi tilata tutkimuksen isyyden selvittämisen yhteydessä tai tuomioistuin voi määrätä tutkimuksen, kun sillä on käsiteltävänään isyyden vahvistamista tai kumoamista koskeva asia. Muissa tilanteissa tutkimusta pyydetään yksityishenkilönä, jolloin henkilö vastaa itse ...

Toimi näin

THL:n oikeusgenetiikkatiimi toimittaa pyynnöstä tarvittavat asiakirjat, näytteenottovälineet, näytteiden lähetyskuoret sekä näytteenotto-ohjeet. Ensisijainen näyte oikeusgeneettisessä isyystutkimuksessa on posken sisäpinnan sivelynäyte. Näytteet ottaa laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö terveydenhuollon toimintayksikössä (useimmiten yksityinen lääkäriasema).

Kenelle ja millä ehdoin

Tutkimusta voi pyytää yksityishenkilö, jos kaikki tutkimukseen tarvittavat henkilöt suostuvat vapaaehtoisesti tutkimukseen. Jos tutkimus halutaan tehdä alle 15-vuotiaasta lapsesta, lapsen vanhempien ja huoltajien tulee antaa tutkimukseen suostumus.

Palvelun toteuttaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Palvelusta vastaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Tekstistä vastaa: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Päivitetty: 5.8.2022