suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Oikeusgeneettinen isyystutkimus viranomaisen tilauksesta tai määräyksestä

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Oikeusgeneettinen isyystutkimus (DNA-tutkimus) tehdään, kun biologisen isyyden suhteen on epäselvyyttä tai epävarmuutta. Lastenvalvojan on tilattava tutkimus isyyden selvittämisen yhteydessä, jos mahdollinen isä pyytää sitä tai lastenvalvoja katsoo tutkimuksen tarpeelliseksi. Oikeusgeneettinen isyystutkimus on tilattava myös niissä tilanteissa, joissa äidin tai mahdollisen isän henkilöllisyyttä ja ...

Toimi näin

THL:n oikeusgenetiikkatiimi toimittaa pyynnöstä näytteenottovälineet ja näytteiden lähetyskuoret sekä näytteenottoa koskevat ohjeet. Ensisijainen näyte oikeusgeneettisessä isyystutkimuksessa on posken sisäpinnan sivelynäyte. Näytteet otetaan lastenvalvojien tilaamissa tutkimuksissa lastenvalvojan valvonnassa. Tuomioistuimien määräämissä tutkimuksissa näytteet ottaa laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö terveydenhuollon toimintayksikössä. Lastenvalvoja ei voi valvoa tuomioistuimen määräämää näytteenottoa.

Kenelle ja millä ehdoin

Lastenvalvojan on tilattava oikeusgeneettinen isyystutkimus isyyden selvittämisen yhteydessä, jos mahdollinen isä pyytää sitä tai lastenvalvoja katsoo tutkimuksen tarpeelliseksi. Tuomioistuin voi määrätä oikeusgeneettisen isyystutkimuksen tehtäväksi isyyden vahvistamista tai kumoamista koskevassa asiassa, jos asianosainen sitä vaatii tai jos tuomioistuin pitää sitä muutoin tarpeellisena asian selvittämiseksi. Palvelu on kansalaiselle maksuton, kun se tehdään lastenvalvojan tilauksesta tai tuomioistuimen määräyksestä.

Tausta ja lainsäädäntö

Valtioneuvoston asetus oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta ja lääketieteellisestä selvityksestä

Palvelun toteuttaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Palvelusta vastaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Tekstistä vastaa: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Päivitetty: 22.1.2024