suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ruokavirasto

Nuoren elinkeinonharjoittajan aloitustuki

 • Palvelu
 • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
 • Julkinen palvelu

Porotalouden harjoittajana voit hakea tukea porotaloudessa tarpeellisiin investointeihin, jotka lisäävät tehokkuutta, parantavat laatua tai helpottavat sopeutumista uusiin olosuhteisiin. Voit hakea myös asunnon-rakentamistukea, joka parantaa poro- tai luontaiselinkeinotilan asunto-oloja. Yksityisten elinkeinonharjoittajien lisäksi paliskunnat voivat hakea tukea investointeihin ja aitojen kunnossapitoon.

Valtiontakausta voi hakea myös porotalouden ja luontaiselinkeinojen harjoittamiseen. Aikaisemmin tätä mahdollisuutta ei ole ollut. Valtiontakausta voi saada luontaiselinkeinon harjoittamisessa tarvittavan tuotantorakennuksen rakentamiseen, porojen hankintaan (ei koske tilanpidon aloittamista) ja asuntorakentamiseen.

Valtiontakaus myönnetään normaalin pankkilainan täytetakauksena. Valtiontakaus voi olla 30 % tuettavan toimenpiteen kokonaisrahoituksesta. Samaan kohteeseen mahdollisesti myönnettävä avustus otetaan huomioon takauksen määrästä päätettäessä.

Toimi näin

Tukea voi hakea jatkuvasti. Hakemukset ratkaistaan tukijaksoittain, jotka ovat:

 • 16.1.-15.4.
 • 16.4.–15.6.
 • 16.6.–15.9.
 • 16.9.–15.1.

Toimi näin:

 1. Ota ennen hakemuksen tekemistä yhteyttä Lapin ELY-keskukseen. ELY-keskuksen asiantuntijat neuvovat sinua hakemuksen tekemisessä.
 2. Tarkista, että sinulla on tarvittavat oikeudet kirjautua organisaatiosi nimissä Hyrrä-palveluun tai olet antanut toiselle henkilölle riittävät oikeudet toimia organisaatiosi nimissä Hyrrä-palvelussa.
 3. Täytä sähköinen hakemus ja liitä tarvittavat liitteet. Liiketoimintasuunnitelma on oltava hakemuksen liitteenä.
 4. Allekirjoita ja lähetä hakemus käsittelyyn.

Kenelle ja millä ehdoin

Aloitustuki myönnetään alle 41-vuotiaalle hakijalle, joka aloittaa tilanpidon ensimmäistä kertaa. Tukea hakevalla on oltava riittävä ammattitaito. Jos ammattitaitovaatimus ei hakuhetkellä täyty, tuen myöntämisen edellytyksenä on, että hakija sitoutuu täyttämään ammattitaitovaatimuksen 36 kuukauden kuluessa tuen myöntämisestä.

Tuen myöntämisen edellytyksenä on liiketoimintasuunnitelman esittäminen. Liiketoimintasuunnitelman toteuttaminen on aloitettava 9 kuukauden tuen myöntämisestä.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Muut vastuuorganisaatiotElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Palvelusta vastaaRuokavirasto
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ruokavirasto
Päivitetty: 11.12.2020