suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Helsingin kaupunki

Neuvolan rokotukset

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu
Alue: Helsinki
Palvelun kieli: suomi

Neuvolaikäiset lapset saavat neuvolasta maksutta rokotuksia seuraavia tauteja vastaan:

- rotavirusripuli

- kurkkumätä

- hinkuyskä

- jäykkäkouristus

- polio

- pneumokokkibakteerin aiheuttamia monenlaisia tauteja vastaan, kuten aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus

- sikotauti

- tuhkarokko

- vihurirokko

- vesirokko

- hemofilusbakteerin aiheuttamia monenlaisia vakavia tauteja vastaan, kuten aivokalvontulehdus, verenmyrkytys, keuhkokuume, nivel- tai luutulehdus ja hengitysteiden tukkeutumiseen johtava kurkunkannentulehdus

- kausi-influenssa, 6-35 kk

Riskiryhmille kuuluvat ja muut rokotteet

- Lapsille, joiden terveyttä influenssa oleellisesti uhkaa esimerkiksi sairauden tai lääkityksen vuoksi, suositellaan yleisen rokotusohjelman osana influenssarokotusta vuosittain ennen epidemiakauden alkua.

- Hepatiitti A- ja hepatiitti B -rokotus annetaan lapsille, joilla on elinolosuhteidensa vuoksi lisääntynyt vaara saada hepatiitti A- tai hepatiitti B -tartunta.

- BCG-rokote eli tuberkuloosirokote annetaan lapsille, joilla on lisääntynyt vaara saada tuberkuloositartunta.

Lisää tietoa rokotteista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.


Tausta ja lainsäädäntö

Rokotuksilla ehkäistään tartuntatauteja. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan neuvolassa, ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto. Useita lapsena ja nuorena saatuja rokotteita pitää tehostaa aikuisiässä.

Aikuisille voidaan lisäksi järjestää rokotuksia sellaista tartuntatautia vastaan, joka voi saada aikaan huomattavaa vahinkoa väestön terveydelle.

Terveyskeskus antaa neuvontaa matkailijoiden rokotuksista ja antaa tarvittavat rokotukset. Nämä rokotteet on kustannettava usein itse.


Palvelun toteuttaa: 
Helsingin kaupunki