suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki

Neuvolan psykologipalvelu

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Neuvolan psykologin työn tavoitteena on tukea lapsen kehitystä ja vanhemmuutta sekä havaita lapsen ja perheen ongelmat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja järjestää muiden tahojen kanssa tarvittavaa tukea.

Äitiysneuvolan asiakkaille ja synnyttäneille tarjotaan lyhytkestoisia tukikeskusteluja vanhemmuuteen liittyen ja lievässä synnytyksen jälkeisessä masennuksessa.

Lapsen ohjaamista psykologille voidaan harkita kun:vanhemmat tarvitsevat ohjausta tai neuvontaa lapsen kehitysvaiheisiin liittyvien vaikeuksien ymmärtämisessä, on tarpeen selvittää lapsen kehitystaso ja mahdolliset kehitysongelmat, tarvitaan psykologin kannanottoa lapsen kuntoutussuunnitelmaan, harkitaan lapsen lähettämistä erikoissairaanhoidon tutkimukseen lastenpsykiatrian tai lastenneurologian yksikköön.

Psykologien työmuotoja ovat asiakastapaamiset vastaanotolla, puhelinneuvonta, lasten psykologiset tutkimukset, muiden ammattihenkilöiden konsultaatiot ja yhteistyö asiakkaiden asioissa. Psykologit työskentelevät alueittain terveysasemilla. Psykologipalvelua annetaan idän, pohjoisen ja etelän-lännen palvelualueilla.

Palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Kenelle ja millä ehdoin

Neuvolan psykologipalvelu on tarkoitettu äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaille silloin kuin peruspalvelujen (esim. neuvola) tuki ei riitä. Perheet ohjautuva psykologille pääsääntöisesti lähetteellä, jonka voi saada lääkäriltä, neuvolan terveydenhoitajalta, puhe- tai toimintaterapeutilta tai kiertävän erityislastentarhanopettajan ohjaamana. Asiakkaalla on myös mahdollisuus saada palvelun tarpeen arviointi ja läheteohjaus oman palvelualueen psykologin puhelinneuvonnasta.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Psykologi auttaa ongelmatilanteissa. Ongelmat voivat liittyä elämän kriiseihin, ihmissuhteisiin, perheeseen, työhön, työttömyyteen tai opiskeluun, elämänhallintaan, terveyteen, jaksamiseen tai muihin huolenaiheisiin. Psykologipalveluita tarjotaan lapsille, nuorille ja kaikenikäisille aikuisille. Palveluihin hakeudutaan terveyskeskuksen kautta.

Keskustelu psykologin kanssa auttaa jäsentämään ongelmia ja löytämään voimia elää eteenpäin. Tuki voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista. Palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. Tarvittaessa psykologi ohjaa jatkotutkimuksiin ja lääkärin hoitoon.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaSosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Sosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki
Päivitetty: 24.5.2022