suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Neuvola

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Neuvolat ovat osa ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää toimintaa. Neuvolapalveluita saavat lasta odottavat perheet, raskaana olevat naiset sekä alle kouluikäiset lapset ja heidän perheensä. Äitiysneuvolassa tuetaan ja turvataan raskaana olevan naisen sekä syntymättömän lapsen terveyttä ja hyvinvointia.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen kasvua sekä kehitystä ja annetaan rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lisäksi neuvolassa tuetaan koko perheen hyvinvointia. Sairauksien hoitoon liittyvissä asioissa tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaan. Neuvolassa työskentelee terveydenhoitajia, perheohjaajia ja lääkäreitä.

Neuvolapalvelut ovat perheille vapaaehtoisia sekä maksuttomia.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu vantaalaisille ja Vantaalta neuvolan valinneille.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 20.1.2022