suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Puolustusvoimat

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Naisten palveluksen sisältö ja vaatimukset ovat samat kuin miehillä. Naisilla ja miehillä on yhtäläinen mahdollisuus päästä johtajakoulutukseen sekä myöhemmin sotilasuralle. Palvelustehtävät jaetaan henkilökohtaisen soveltuvuuden ja osaamisen perusteella. Naiset aloittavat palveluksen yhtä aikaa miesten kanssa. Lue lisää varusmieskoulutuksesta osoitteesta https://intti.fi.

Toimi näin

Näin haet palvelukseen

  1. Täytä ja tulosta ennakkokysely terveydentilan tutkimista varten

Kirjaudu Puolustusvoimien asiointipalveluun ja täytä kysely "Ennakkokysely terveydentilan tutkimista varten". Tulosta täyttämäsi kysely ja varaa aika lääkärintarkastukseen palveluskelpoisuuden arviointia varten.

2. Käy lääkärintarkastuksessa

Ota tulostamasi ennakkokysely terveydentilasta mukaan lääkärintarkastukseen. Lääkärintarkastuksessa saat lääkärinlausunnon, jonka tarvitset hakemuksen liitteeksi. Lääkärintarkastuksen kuluihin voit hakea korvausta Puolustusvoimilta. Muista pyytää kuitti tai tosite terveysasemaltasi!

3. Täytä ja lähetä hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Kun olet saanut lääkärinlausunnon, kirjaudu Puolustusvoimien asiointipalveluun ja täytä hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Liitä hakemukselle saamasi lääkärinlausunto ja tositteet kulukorvausta varten. Joissain tapauksissa lääkärinlausunto voidaan toimittaa myös tarkastuksen tehneen lääkärin toimesta aluetoimistoon.

4. Lähetä hakemus 15.1. mennessä

5. Erikoisjoukkoihin haetaan erillisellä hakemuksella. Lue lisää intti.fi/erikoisjoukot

Voit halutessasi jättää hakemuksen myös paperisena ja toimittaa sen liitteineen postitse omaan aluetoimistoosi.

Kenelle ja millä ehdoin

Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voit hakea, jos olet Suomen kansalainen, 18–29 vuoden ikäinen ja terveydentilasi ja muut henkilökohtaiset ominaisuutesi sopivat sotilaskoulutukseen. Naiset voivat suorittaa palveluksen Puolustusvoimien kaikissa joukoissa ja tehtävissä.

Palveluksen jälkeen naiset kuuluvat reserviin. Heidät voidaan määrätä kertausharjoituksiin samoin perustein kuin miehetkin. 30 palveluspäivän jälkeen naiset ovat asevelvollisuuslain alaisia sen vuoden loppuun, jolloin he täyttävät 60 vuotta.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Puolustusvoimat

Palvelusta vastaa

Puolustusvoimat
Tekstistä vastaa: Puolustusvoimat
Päivitetty: 22.12.2022