suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Toivakan kunta

Museopalvelut

  • Palvelu
  • Toivakka
  • Julkinen palvelu

Kotiseutukeskusksessa Toivakantie 20 on Vanha Pappila, Museoaitat ja Veteraanikorsu.

Pappilan pihapiirissä kahteen museoaittaan on koottu Toivakasta ja sen naapurikunnista hankittua, lähinnä maa-, metsä- ja karjatalouteen liittyvää esineistöä.

Toivakan Sotaveteraanit päättivät 35-juhlavuotenaan toteuttaa Antti Niemisen aloitteesta kanttiinikorsun rakentamisen veteraanien perintönä jälkipolville. Antti Niemisen säilyttämistä lehtileikkeleistä hahmoteltiin korsun malli ja sovitettiin se nykyiselle paikalleen Vanhan Pappilan alueelle.

Vanhaa Pappilaa ja Veteraanikorsua vuokrataan monenlaisiin tilaisuuksiin.

Toivakan kirkko on rakennettu vuosina 1879 - 1882. Kirkon sisäosat uusittiin v. 1923, jolloin arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli kirkon katon maalaukset, kattokruunun, saarnatuolin koristelun, kaksi takorautaista kynttilänjalkaa, pienemmät valot ja kynttilät. Lisäksi Alvar Aalto on piirtänyt alttaritaulun yläpuolella olevan lasimaalauksen, joka on vielä nähtävissä Toivakan kirkossa. Irtoesineet siirrettiin 1988 Jyväskylään Alvar Aalto -museon säilytettäviksi ja hoidettaviksi.

Pellervo Lukumiehen kuuluisa maalaustaide Toivakan kirkon sisäkatossa on Toivakan ykkösnähtävyys.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Suomen museoista suurin osa on valtion ja kuntien yhteisesti rahoittamia. Museot rahoittavat toimintaansa myös omalla varainhankinnalla, kuten pääsymaksuilla.

Tausta ja lainsäädäntö

Museotoiminnan tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa väestön ymmärrystä kulttuurista, historiasta ja ympäristöstä. Museot ovat avoimia kaikille.

Museot huolehtivat kulttuuri- ja luonnonperinnön tallentamisesta ja säilyttämisestä tuleville sukupolville. Samoin museot jakavat näyttelyillä ja julkaisuilla tietoa yleisölle sekä harjoittavat tutkimusta ja opetusta.

Perustiedot

Palvelusta vastaaToivakan kunta
Alue Toivakka
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Toivakan kunta
Päivitetty: 28.9.2020