suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Taivalkosken kunta

Muistihoitajan vastaanotto

  • Palvelu
  • Taivalkoski
  • Julkinen palvelu

Muistihoitajan palvelut on tarkoitettu kuntalaisille, joilla on huolta tai kysyttävää omasta tai läheisensä muistiongelmasta.

Muistisairauksiin liittyy moninaisia oireita. Osa oireista liittyy muistiin ja tiedonkäsittelyyn. Muistisairaan ensioireet voivat näkyä kuitenkin eri tavalla. Ensioireet voivat näkyä oppimisen vaikeutumisella, rutiinien pettämisellä tai masennuksena. Myös ns. käytösoireet ovat tavallisia.

Muistitutkimus käynnillä sinulle tehdään muistitestejä ja -tutkimuksia, jotka auttavat selvittämään, mistä muistiongelmat mahdollisesti johtuvat. Muistitutkimusten tavoitteena on muistisairauksien varhainen tunnistaminen ja jatkotutkimuksiin ohjaaminen sekä muistidiagnoosin jälkeinen seuranta ja ohjaus.

Muistidiagnoosin jälkeen hoito ja kuntoutus tähtäävät sairastuneen ja hänen läheistensä hyvinvointiin, mielekkääseen elämään, oireiden etenemisen hidastumiseen ja toimintakyvyn ylläpitämiseen. Lääkehoito on tärkeää, mutta lääkkeetön hoito ja erilaiset kuntoutuksen muodot usein ensisijaista.

Toimi näin

Kun olet huolissasi omasta muistista voit ottaa asian puheeksi lääkäri- tai sairaanhoitaja käynnillä tai ikäneuvolassa. Varaa aika muistitestiin puhelimitse muistihoitajalta.

Huomaat läheiselläsi olevan muistiongelmia voit soittaa suoraan muistihoitajalle. Muistihoitaja ottaa yhteyttä läheiseesi.

Kun lääkäri on lähettänyt sinut muistitestiin ajokyvyn arviointia varten, varaa viipymättä aika muistihoitajalta.

Asiakkaalla on oikeus kieltäytyä muistitutkimuksista.

Kenelle ja millä ehdoin

Et tarvitse muistihoitaja käynnille lääkärin lähetettä. Asiakkaan ilmaisemien muistioireiden syy tulee selvittää ja jokaisella muistisairauksia epäilevällä on oikeus päästä tutkimuksiin.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTaivalkosken kunta
Palvelusta vastaaTaivalkosken kunta
Alue Taivalkoski
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Taivalkosken kunta
Päivitetty: 11.12.2020