suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Otavia

Monikulttuurinen perusopetus: Aikuisten perusopetuksen alkuvaihe

  • Palvelu
  • Mikkeli
  • Julkinen palvelu

Aikuisten perusopetuksen alkuvaiheen opinnoissa opiskellaan peruskoulussa tarvittavia tietoja ja taitoja. Lisäksi harjoitellaan opiskelu- ja tiedonhankintataitoja. Opiskeltavia aineita ovat mm. suomi toisena kielenä, matematiikka, englanti, historia, yhteiskuntaoppi ja ympäristöoppi. Opinnot kestävät yhdestä kahteen lukuvuotta. Alkuvaiheen opintojen laajuus on vähintään 38 kurssia, ja niiden jälkeen voit hakea aikuisten perusopetuksen päättövaiheeseen, jossa tavoitteena on perusopetuksen päättötodistus.

Aikuisten perusopetuksen lukutaitovaihe maahanmuuttajille

Lukutaitovaihe on vuoden mittainen maksuton koulutuskokonaisuus oppivelvollisuusiän ylittäneille (yli 17 -vuotiaille) maahanmuuttajille, jotka eivät osaa lukea tai kirjoittaa suomen kieltä. Koulutus antaa valmiudet perusopetuksen alkuvaiheeseen (peruskoulun alakoulu) ja/tai päättövaiheeseen (peruskoulun yläkoulu) siirtymistä varten.

Lukutaitovaihe on vuoden mittainen koulutus yli 17 -vuotiaille maahanmuuttajille, jotka eivät osaa lukea tai kirjoittaa suomen kieltä. Opiskeltavia aineita ovat mm. suomi toisena kielenä, matematiikka, suomen yhteiskunta, ympäristö- ja luonnontieto. Opinnoissa on vähintään 25 kurssia ja niiden jälkeen voit hakea aikuisten alkuvaiheen perusopetuksen.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksessa noudatetaan Aikuisten perusopetuksen OPS:n perusteita 2018. Opetettavia aineita ovat mm äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka, yhteiskuntatietous sekä ympäristö ja -luonnontieto. Lisäksi opiskelija voi vapaasti valita kursseja Otavan Opiston muista perusopetukseen soveltuvista aineista.

Koulutuksen hinta

Koulutus on ilmainen. Opiskelija saa opetuksen ja oppimateriaalin lisäksi maksuttoman lounaan. Koulutus tapahtuu Mikkelissä.

Koulutukseen hakeminen

Koulutukseen hakeutuminen on jatkuvaa, ja ryhmien kokoonpanoa voidaan täydentää lukuvuoden aikana. TE-toimistossa maahanmuuttajien koulutusasioista vastaa Mirva Holopainen (opintovapaalla 3.9. - 30.10.2018). Suonsaaren vastaanottokeskuksesta opiskelijoita koulutukseen ehdottaa suomen kielen kouluttaja Laura Väänänen yhdessä sosiaaliohjaaja Pauliina Parkkisen kanssa.

Lisää tietoa

Ryhmien vastuukouluttajat ovat Mika Aarnio puh. 040 1294868 ja Natalia Papunen puh.044 794 5719.

Opiskelu tapahtuu Mikkelissä Savilahdenkatu 13

Toimi näin

Koulutukseen haetaan sähköisellä lomakkeella. Ensimmäinen hakukierros päättyy toukokuussa. Toinen hakukierros mahdollisille vapaille paikoille päättyy heinäkuussa.

Kenelle ja millä ehdoin

Aikuisten perusopetuksen alkuvaiheen opintoihin voi hakea, jos suomen kielen taidot ja tiedot eri oppiaineista eivät vielä riitä aikuisten perusopetuksen päättövaiheen opintoihin.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaMikkelin kaupunki, Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia
Muut vastuuorganisaatiotMikkelin kaupunki
Palvelusta vastaaMikkelin kaupungin liikelaitos Otavia
Alue Mikkeli
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Otavia
Päivitetty: 22.4.2020