suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Aluehallintovirasto

Miten toimin, kun haluan perustaa yksityisen haudan

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Jos et halua haudata vainajaa hautausmaalle, saatat tarvita lupaa yksityisen haudan perustamiseen. Jos haluat perustaa yksityisen haudan, tarvitset siihen luvan Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Et tarvitse aluehallintovirastosta lupaa tuhkan hautaamiseen tai sirottelemiseen muualle kuin hautausmaalle, jos yksityistä hautapaikkaa ei muodosteta. Yksityinen hautapaikka ei muodostu, jos tuhkan hautaus- tai sirottelupaikalle ei laiteta hautamuistomerkkiä tai muuta näkyvää merkkiä haudasta.

Tarvitset aina myös maa- tai vesialueen omistajan suostumuksen siihen, että voit haudata tai sirotella tuhkan hänen alueelleen. Tarvittaessa voit pyytää suostumuksen myös alueen haltijalta. Hanki suostumus kirjallisena, niin vältyt epäselvyyksiltä.

Jos haluat laittaa tuhkan hautaus- tai sirottelupaikalle muistomerkin tai muita näkyviä merkkejä, sinun on haettava aluehallintovirastosta lupa yksityisen haudan perustamiseen. Ruumiin hautaaminen muualle kuin hautausmaalle edellyttää aina lupaa yksityisen haudan perustamiseen.

Hae lupaa erillisellä lomakkeella ja lähetä se Itä-Suomen aluehallintovirastoon.

Toimi näin

Täytä lupahakemuslomake ja toimita se ja mahdolliset liitteet Itä-Suomen aluehallintovirastolle sähköpostilla tai postilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Itä-Suomen aluehallintovirasto voi myöntää luvan yksityisen haudan perustamiseen tietylle, nimetylle vainajalle erityisestä syystä. Paikan täytyy olla sopiva hautaustarkoitukseen ja alueen omistajan tai haltijan pitää antaa suostumuksensa haudan perustamiseen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto ilmoittaa tiedot yksityisestä haudasta kiinteistötietojärjestelmään kyseisen kiinteistön kohdalle. Yksityisen haudan perustaminen vaikuttaa alueen maankäyttöön.

Palvelu on maksullinen.

Avi perii luvan hakijalta maksun hakemuksen käsittelystä. Maksun suuruus määritellään valtioneuvoston asetuksessa.

Asian käsittelystä perittävään maksuun ei vaikuta se, onko avin tekemä päätös myönteinen vai kielteinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaAluehallintovirasto
Palvelusta vastaaAluehallintovirasto
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Aluehallintovirasto
Päivitetty: 16.12.2020