suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vaasan kaupunki

Mielenterveyspalvelut

  • Palvelu
  • Vaasa
  • Julkinen palvelu

Palveluihin kuuluu apu päihde- ja riippuvuusongelmiin, mielenterveyden ongelmiin sekä haastaviin elämäntilanteisiin.

Vaasan Mielenterveys- ja riippuvuuskeskus Horisontti tarjoaa apua

  • Päihde- ja riippuvuusongelmiin yli 25-vuotiaille henkilöille ja heidän läheisilleen vaasalaisille, laihialaisille ja sopimuskuntalaisille.
  • Mielenterveyden ongelmiin 25 vuotta täyttäneille vaasalaisille ja heidän omaisille.
  • Haastaviin elämäntilanteisiin

Palvelut ovat vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia.

Kenelle ja millä ehdoin

Vaasan Mielenterveys- ja riippuvuuskeskus Horisontti tarjoaa mielenterveyden avopalveluita 25 vuotta täyttäneille tai sitä vanhemmille vaasalaisille. Päihde- ja riippuvuusongelmiin tarjotaan apua yli 25-vuotiaille vaasalaisille ja sopimuskuntalaisille.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVaasan kaupunki
Palvelusta vastaaVaasan kaupunki
Alue Vaasa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vaasan kaupunki
Päivitetty: 18.6.2020