suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Limingan kunta

Mielenterveyspalvelut terveyspalveluissa

  • Palvelu
  • Liminka
  • Julkinen palvelu

Mielenterveyspalvelut tarjoavat palveluita lapsille, nuorille ja aikuisille. Palveluihin kuuluu sairaanhoitajan, psykologin sekä psykiatrin palvelut.

Vastaamme asukkaiden mielenterveyden häiriöiden ehkäisystä, varhaisesta tunnistamisesta, asianmukaisesta hoidosta ja kuntoutuksesta.

Sairaanhoitajan työ painottuu elämänkriisien sekä mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitoon. Hoito perustuu hoidon tarpeen arviointiin sekä asiakaslähtöiseen kuntoutumiseen. Tapaamiset voidaan toteuttaa yksilö-, pari- ja perhetapaamisten muodossa. Tarvittaessa voidaan tehdä koti- ja osastokäyntejä. Sairaanhoitaja toimii tarpeen mukaisessa yhteistyössä lääkärin, erikoissairaanhoidon, tarvittavien yhteistyötahojen ja asiakkaan oman verkoston kanssa.

Psykologin työ painottuu lasten, nuorten ja perheiden pulmatilanteiden selvittelyyn, arviointiin ja hoitoon. Psykologiin voi ottaa yhteyttä mm. lasten ja nuorten kasvuun ja kehitykseen, koululaisten oppimisvaikeuksien sekä perhe-elämään ja ihmissuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. Toiminta on luottamuksellista ja perustuu yhteistyöhön vanhempien, opettajien ja tarvittaessa muiden lapsen tai perheen asioissa mukana olevien tahojen kanssa.

Limingan terveyskeskuksessa toimii kunnan kriisiryhmä, joka järjestää psyykkisen jälkihoidon osana jälkipuinti-istuntoja äkillisiin onnettomuustilanteisiin ja elämän kriisitilanteisiin liittyen.

Toimi näin

Ota yhteys psykologiin tai sairaanhoitajaan ajanvarausnumeron kautta.

Ota yhteys onnettomuus- ja kriisitilanteissa sosiaali- ja kriisipäivystykseen arkisin klo 8-16.

Virka-ajan ulkopuolella yhteydenotot Oulun seudun sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLimingan kunta
Palvelusta vastaaLimingan kunta
Alue Liminka
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Limingan kunta
Päivitetty: 13.4.2021