suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sodankylän kunta

Mielenterveyspalvelut

  • Palvelu
  • Sodankylä
  • Julkinen palvelu

Mielenterveystoimiston palvelut on tarkoitettu aikuisille kuntalaisille, jotka tarvitsevat keskusteluapua jaksamiseen, mielenterveyteen, päihteisiin, erilaisiin elämän kriiseihin tai ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa.

Mielenterveystoimistossa työskentelevät psykologi, lähihoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja ja sairaanhoitaja/terveydenhoitaja. Lisäksi kerran viikossa on psykiatrin vastaanotto. Mielenterveystoimiston työntekijät työskentelevät, niin akuuteissa tilanteissa apua tarvitsevien, kuin jo pidempään sairastaneiden kanssa.

Mielenterveystoimistoon ei tarvita lähetettä, vaan ajan saa suoraan soittamalla ajanvaraukseen tai käymällä paikanpäällä. Käynnit ovat maksuttomia.

Työmuotoina ovat yksilö- pari- tai perhekeskustelut, ohjaus- ja neuvontatyö, hoito ja arviointi, palveluohjaus, ryhmätoiminnat sekä tarvittaessa verkostoyhteistyö moniammatillisesti kunnan muiden toimijoiden ja erikoissairaanhoidon kanssa. Mahdollista lääkehoitoa toteutetaan erikoislääkärin ohjeiden mukaan. Asiakastyö on aina yksilöllistä, mutta kokonaisvaltaista.

Sodankylässä ei ole kunnallista kriisiryhmää, mutta mielenterveystoimiston työntekijät ovat akuuteissa kriiseissä käytettävissä virka-aikana. Ensi- ja turvakodin Kriisikeskus antaa ilmaista matalan kynnyksen palvelua kriisitilanteissa ma - pe klo 8 - 18, p. 040 553 7508. Perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä kysymyksissä auttaa Turvakotipäivystys ympärivuorokauden, p. 040 584 0021.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kunnan tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat ja depressiohoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. He myös tutkivat ja hoitavat mielisairauksia ja muita mielenterveyden häiriöitä.

Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSodankylän kunta
Palvelusta vastaaSodankylän kunta
Alue Sodankylä
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Sodankylän kunta
Päivitetty: 21.5.2019