suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Mielenterveyspalvelut

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä
Alue: Pyhäjoki, Raahe, Siikajoki
Palvelun kieli: suomi

MIELENTERVEYSPALVELUT TERVEYSASEMILLA

Raahen lääkärinvastaanotolla toimii matalan kynnyksen psykiatrinen tiimi (sairaanhoitaja ja lääkäri työpari). Pyhäjoella, Ruukissa ja Vihannissa toimii psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotto.

MIELENTERVEYSKESKUS

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) mielenterveysongelmissa ensisijainen yhteydenottopaikka on oma terveysasema tai työterveyshuollon vastaanotto. Akuuteissa mielenterveyden ongelmissa ota yhteys terveyskeskuksen päivystykseen. Alle 18-vuotiaiden psykiatrinen hoito on keskitetty Raahen perheneuvolaan.

Mielenterveyskeskuksessa toimii lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanotot.

Reseptien uusinta mielenterveystoimistossa edellyttää hoitosuhdetta; ensisijaisesti reseptien uusiminen tapahtuu hoitavan lääkärin toimesta. Sähköisen reseptin uudistamispyynnön voi jättää myös NettiRassin kautta osoitteessa www.nettirassi.fi.

PSYKIATRINEN OSASTO

Hoitotiimi toimii psykiatrian erikoislääkärin johdolla. Työskentelyote on perhe- ja verkostokeskeinen. Osastolle tulon syitä voivat olla mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöt, psykoosit sekä elämäntilannekriisit.

KUNTOUTUSYKSIKKÖ KOTIRAPPU

Toiminnan tarkoituksena on antaa eriasteista tukea ja ohjausta yli 18-vuotiaille mielenterveyskuntoutujille muuttuvissa elämäntilanteissa. Tavoitteena on omien voimavarojen löytäminen ja niiden käyttöönotto, jotta itsenäinen selvityminen elämän eri osa-alueilla omassa kodissa mahdollistuu.

Joustavuus, monipuolisuus ja yksilöllisten tarpeiden huomioiminen -hyvä arki omassa kodissa.

Kotikuntoutus on yksilöllistä ja tavoitteellista kotona ja omassa toimintaympäristössä toteutuvaa kuntoutusta.

Toiminnallisia ryhmiä kokoontuu mm. Kotirapussa, puutarhalla ja puuverstaalla. Tavoitteena on yhteisöllisyys, mahdollisuus vertaistukeen, toimintaan ja itsensä toteuttamiseen mielekkäällä tavalla.


Toimi näin

Lääkärinvastaanottojen psykiatrisille sairaanhoitajille voi ajan varata suoraan terveysasemilta tai mielenterveyskeskuksesta.

Mielenterveyskeskukseen tutkimukseen ja hoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä tai oman yhteydenoton perusteella.

Psykiatriselle osastolle hakeudutaan terveyskeskuksen, mielenterveystoimiston, tai muun lääkärin lähetteellä.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Kunnan tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat ja depressiohoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. He myös tutkivat ja hoitavat mielisairauksia ja muita mielenterveyden häiriöitä.

Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.


Palvelun toteuttaa: 
Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä