suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Mielenterveyspalvelut

  • Palvelu
  • 12 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Terveysasemien psykiatriset hoitajat antavat apua kriisitilanteissa sekä hoitavat lieviä ja keskivaikeita mielenterveyden ongelmia.

Terveyskeskuspsykologit työskentelevät aikuisasiakkaiden kanssa ja pyrkivät löytämään voimavaroja ja keinoja selvitä kuormittavissa elämäntilanteissa tai erilaisissa tunne-elämään sekä ihmissuhteisiin liittyvissä vaikeuksissa ja ohjaavat tarvittaessa jatkohoitoon tai muihin palveluihin.

Myös neuvolat, perheneuvola, päivähoidon psykologit, nuorisovastaanotto ja mielenterveyskuntoutujien kuntoutumisen palvelut tarjoavat mielenterveyspalveluita.

Hoitoon hakeutumista ei kannata viivytellä, sillä varhaisella tuella voidaan ennalta ehkäistä vakavien ongelmien syntymistä.

Mielenterveysongelmat alkavat usein vähitellen.

Yleisiä ongelmia ovat muun muassa pitkäaikainen stressi, unihäiriöt, masentunut tai ahdistunut mieliala sekä paniikkioireet.

Hae apua ensisijaisesti omalta terveysasemaltasi.

Iltaisin, yöaikaan, viikonloppuisin ja juhlapyhien aikaan voit hakeutua Päijät-Hämeen keskussairaalassa toimivaan päivystykseen Akuutti24:ään.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPäijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Palvelusta vastaaPäijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Alue Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila, Sysmä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Päivitetty: 3.9.2020