suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Mielenterveyspalvelut

  • Palvelu
  • 12 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Terveysasemien psykiatriset hoitajat antavat apua kriisitilanteissa sekä hoitavat lieviä ja keskivaikeita mielenterveyden ongelmia.

Terveyskeskuspsykologit työskentelevät aikuisasiakkaiden kanssa ja pyrkivät löytämään voimavaroja ja keinoja selvitä kuormittavissa elämäntilanteissa tai erilaisissa tunne-elämään sekä ihmissuhteisiin liittyvissä vaikeuksissa ja ohjaavat tarvittaessa jatkohoitoon tai muihin palveluihin.

Myös neuvolat, perheneuvola, päivähoidon psykologit, nuorisovastaanotto ja mielenterveyskuntoutujien kuntoutumisen palvelut tarjoavat mielenterveyspalveluita.

Hoitoon hakeutumista ei kannata viivytellä, sillä varhaisella tuella voidaan ennalta ehkäistä vakavien ongelmien syntymistä.

Mielenterveysongelmat alkavat usein vähitellen.

Yleisiä ongelmia ovat muun muassa pitkäaikainen stressi, unihäiriöt, masentunut tai ahdistunut mieliala sekä paniikkioireet.

Hae apua ensisijaisesti omalta terveysasemaltasi.

Iltaisin, yöaikaan, viikonloppuisin ja juhlapyhien aikaan voit hakeutua Päijät-Hämeen keskussairaalassa toimivaan päivystykseen Akuutti24:ään.

Tausta ja lainsäädäntö

Kunnan tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat ja depressiohoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. He myös tutkivat ja hoitavat mielisairauksia ja muita mielenterveyden häiriöitä.

Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Perustiedot

Palvelusta vastaaPäijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Palvelun toteuttaaPäijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Alue Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila, Sysmä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Päivitetty: 20.5.2019