suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Mielenterveyspalvelut

  • Palvelu
  • Kuopio
  • Julkinen palvelu

Aikuisten mielenterveysongelmissa saat apua ensisijaisesti terveyskeskuksen tiimistä. Tiimistä tehdään tarvittaessa sinulle lähete terveyskeskuksessa työskenteleville psykiatrian sairaanhoitajille tai Kuopion psykiatrian keskukseen. Hoitosi ja kuntoutuksesi käynnistyvät tutkimusjaksolla, jonka aikana kanssasi tehdään yhdessä hoito- ja kuntoutussuunnitelma. Hoitoon ja kuntoutukseen voi sisältyä yksilö-, perhe-, pari- ja ryhmäterapiaa sekä kuntoutusohjausta, toimintaterapiaa ja lääkehoitoa. Aikuisten mielenterveyspalveluista vastaa Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri yhdessä.

Lasten (0-12 -vuotiaat) ja nuorten (13-19 -vuotiaat) mielenterveyspalveluista saat apua lapsuuden tai nuoruuden tasapainoista kehitystä estävien häiriöiden tai ongelmien vuoksi. Ongelmat voivat käydä ilmi kotona, päivähoidossa, esikoulussa, koulussa tai opiskelupaikassa. Työskentelysi toteutetaan yksilö-, perhe- ja/tai verkostotyönä. Lasten ja nuorten mielenterveysyksikköön tarvitaan lääkärin lähete, jonka voit saada neuvola-, koulu- tai tiimilääkäriltä, Perheneuvolasta tai SIHTI nuorten vastaanotolta.

Toimi näin

Lähetteen voit tarvittaessa saada neuvola-, koulu- tai tiimilääkäriltä, Perheneuvolasta tai SIHTI nuorten vastaanotolta.

Kenelle ja millä ehdoin

Lasten ja nuorten mielenterveysyksikköön sekä Kuopion psykiatrian keskukseen tarvitaan lähete.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKuopion kaupunki
Palvelusta vastaaKuopion kaupunki
Alue Kuopio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 31.7.2020