suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Mielenterveyspalvelut

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue: Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Nakkila
Palvelun kieli: suomi

Kuntayhtymän psykiatriseen työryhmään kuuluu psykiatrisia sairaanhoitajia, psykologeja ja psykiatri.

Psykiatristen sairaanhoitajien ja psykologien vastaanotoille hakeudutaan useimmiten lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen suosituksesta.

Hakeutumisen syynä voivat olla esimerkiksi

  • masentuneisuus
  • ahdistuneisuus
  • jännitys
  • pelot
  • uniongelmat
  • työssä jaksamisen vaikeudet

Vastaanotoille ei tarvita varsinaista lähetettä. Asiakas voi itse ottaa yhteyttä työryhmään.

Psykiatriset sairaanhoitajat

  • tarjoavat keskusteluapua ja toteuttavat psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta siirtyneiden asiakkaiden jatkoseurantaa yhteistyössä muun perusterveydenhuollon henkilöstön kanssa

Terveyskeskuspsykologit

  • tarjoavat terapeuttisia keskusteluja ja psyykkisen tilanteen arviointia erilaisissa ongelma- ja kriisitilanteissa

Opintopsykologi

  • tarjoaa psykologin palveluja toisen asteen opiskelijoille Harjavallassa ja Nakkilassa
  • opintopsykologiin voi ottaa yhteyttä opiskeluun ja omaan hyvinvointiin liittyvissä pulmatilanteissa

Käynnit ovat asiakkaalle maksuttomia ja luottamuksellisia. Vastaanotot on pääosin keskitetty Harjavallan terveyskeskukseen.

Tilanteesta riippuen osa asiakkaista ohjataan psykiatrin vastaanotolle, pari- ja perheterapiapalveluihin tai päihdeterapeuttien vastaanotoille. Osa voidaan lähettää tarpeenmukaisiin psykiatrisen erikoissairaanhoidon palveluihin. Toisen asteen opiskelijat ohjataan opintopsykologin vastaanotolle.


Toimi näin

Ota yhteyttä johonkin työryhmän jäseneen puhelinaikana (arkisin klo 11.45-12.15). Yhteystiedot löytyvät sivulta http://www.ksthky.fi/mielenterveys. Työryhmä käsittelee saapuneet yhteydenotot kerran viikossa ja tämän pohjalta arvioidaan, millainen ja kenen työntekijän toteuttama työskentely tilanteeseen sopii. Yhteydenottojen ja lähetteiden perusteella tapahtuu jonoon asettaminen, mikäli kriteerit psykiatrisen työryhmän hoidolle täyttyvät ja muu hoito tai ohjaus eivät ole tilanteeseen soveltuvampia. Jonotilanteen mukaan potilaaseen ollaan yhteydessä ja sovitaan vastaanottoaika. Tarpeen mukaan toteutetaan aluksi arviointityyppisiä käyntejä, joiden jälkeen sovitaan varsinaiset hoitokäynnit.

Tilanteesta riippuen osa asiakkaista ohjataan psykiatrin vastaanotolle, pari- ja perheterapiapalveluihin tai päihdeterapeuttien vastaanotoille. Osa voidaan lähettää tarpeenmukaisiin psykiatrisen erikoissairaanhoidon palveluihin. Toisen asteen opiskelijat ohjataan opintopsykologin vastaanotolle.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Kunnan tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat ja depressiohoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. He myös tutkivat ja hoitavat mielisairauksia ja muita mielenterveyden häiriöitä.

Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.


Palvelun toteuttaa: 
Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä