suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kauniaisten kaupunki

Mielenterveyspalvelut

  • Palvelu
  • Kauniainen
  • Julkinen palvelu

Terveyskeskuksen vastaanotolta ja neuvoloilta voi saada psyykkistä tukea ja apua.

Lääkärien tehtäviin kuuluu tunnistaa ja diagnostisoida mielenterveyshäiriöitä.

Psykologi ja psykiatrinen sairaanhoitaja auttavat ongelmien kartoittamisessa ja antavat kriisi- ja keskusteluterapiaa. Asiakkaat voivat varata ajan suoraan psykologille tai psykiatriselle sairaanhoitajalle, erillistä lähetettä ei tarvita. Tämän lisäksi psykologi tarjoaa koulutusta, konsultaatiota ja työnohjausta kaupungin henkilökunnalle.

Käynnit psykologin ja psykiatrisen sairaanhoitajan luona ovat määräaikaisia, hoidon kesto määritellään yksilöllisesti asiakkaan tilanteen mukaan. Asiakkaan tilanne arvioidaan aluksi n.1-3 käynnillä ja tämän jälkeen hoidon kesto vaihtelee n. 6-16 käyntiä. Potilaat, joilla on vaikeita mielenterveyteen liittyviä ongelmia, ohjataan lääkärin lähetteellä psykiatriseen erikoissairaanhoitoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKauniaisten kaupunki
Palvelusta vastaaKauniaisten kaupunki
Alue Kauniainen
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Kauniaisten kaupunki
Päivitetty: 11.8.2022