suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Hämeenkyrön kunta

Mielenterveyspalvelut

  • Palvelu
  • Hämeenkyrö
  • Julkinen palvelu

Elämän käännekohdissa voi tulla tilanteita jolloin tarvitaan ulkopuolista keskusteluapua ja arviointia. Hämeenkyrön terveyskeskuksen omalääkäri arvioi mielenterveyshoidon tarpeen ja ohjaa asiakkaan ensisijaisesti terveyskeskuksen psykiatriselle sairaanhoitajalle. Käynnit psykiatrisen sairaanhoitajan luona ovat määräaikaisia, hoidon kesto määritellään yksilöllisesti asiakkaan tilanteen mukaan. Vaikeissa ja pitkäkestoisissa mielenterveyteen liittyviä ongelmissa potilas ohjataan lääkärin lähetteellä psykiatrian poliklinikalle.

Psykiatrinen sairaanhoitaja toimii myös ala- ja yläkouluilla sekä lukiossa. Kouluissa terveydenhoitaja varaa ajan psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle. Kouluissa lääkäri, terveydenhoitaja, kuraattori ja psykiatrinen sairaanhoitaja tekevät yhteistyötä.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHämeenkyrön kunta
Palvelusta vastaaHämeenkyrön kunta
Alue Hämeenkyrö
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Hämeenkyrön kunta
Päivitetty: 26.10.2020