suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Haapaveden kaupunki

Mielenterveyspalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen mielenterveyspalvelut tarjoaa monimuotoisia mielenterveyspalveluja nuorille, työikäisille ja ikääntyville.

Palvelumuotojamme ovat mm. ennaltaehkäisevä-, kuntouttava- ja korjaava hoitotyö, psykologinen arviointi ja tutkimus sekä jälkipuintitoiminta.

Haapaveden mielenterveysneuvolassa järjestetään myös Pyhännän mielenterveysneuvolan palvelut.

Ajanvaraukset mielenterveyspalveluihin pyydetään antamaan puhelimitse.

Mielenterveysneuvolan tukikeskus tarjoaa toiminta- ja terapiaryhmiä asiakkailleen.

Toimi näin

Varaa aika mielenterveysneuvolaan puhelimitse. Aikoja voi varata kaikilta Haapaveden mielenterveysneuvolan työntekijöiltä.

Vastaanotot toteutetaan sekä Haapaveden mielenterveysneuvolassa että Pyhännällä.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHaapaveden kaupunki
Palvelusta vastaaHaapaveden kaupunki
Alue Haapavesi, Pyhäntä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Haapaveden kaupunki
Päivitetty: 17.11.2021