suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Uudenkaupungin kaupunki

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut

  • Palvelu
  • Uusikaupunki
  • Julkinen palvelu
Alue: Uusikaupunki
Palvelun kieli: suomi

Asumispalvelujen tarvetta arvioidaan, jos asiakas tarvitsee tukea asumiseen omassa kodissaan tai tätä tiiviimpää asumispalvelua. Asiakasohjautuminen tapahtuu palvelutarpeen arvoinnin kautta. Asumispalvelujen vaihtoehtoja ovat:

omaan kotiin tarjottava tuettu asuminen

tuettu asuminen

palveluasuminen tai

tehostettu palveluasuminen.

Uudenkaupungin kaupunki ostaa kuntouttavat asumispalvelut ostopalvelusopimuksella yksityisiltä palveluntuottajilta.

Omaan kotiin tarjottava tuettu asuminen on asiakkaan omaan asuntoon järjestettyä suunnitelmallista, tiivistettyä jokaviikkoista tai lähes päivittäistä tukea. Tavoitteena on jatkaa asumista itsenäisesti. Vaikka tuen tarve päättyy, asuminen pääsääntöisesti jatkuu, toisin kuin tukiasumisessa.

Tukiasuminen on määräaikaista ja tapahtuu palveluntuottajan tarjoamassa asunnossa. Tukiasumisessa voi olla tarjolla myös yhteistä ryhmätoimintaa asukkaille. Yksikössä on arkipäivisin ja lauantaisin työntekijä paikalla seitsemän tunnin ajan. Asiakas saa suunnitelmallista, tiivistettyä jokaviikkoista tai lähes päivittäistä tukea. Tavoitteena on siirtyminen itsenäiseen asumiseen.

Palveluasumisen yksikössä asukkaat saavat päivittäistä henkilökohtaista henkilöstön apua, ohjausta, valvontaa ja tukea. Yksikössä on henkilöstöä päivittäin paikalla klo 7 - 22. Tuki perustuu henkilökohtaiseen palvelu- ja kuntoutussuunnitelmaan. Tavoitteena on siirtyminen tuettuun asumiseen.

Tehostetussa palveluasumisyksikössä asukkaat saavat ympärivuorokautista apua ja hoivaa. Henkilöstöä on paikalla läpi vuorokauden (24 h). Tavoitteena on yksilöllinen kuntoutuminen kevyempään asumispalveluun tai asukkaan elämänlaadun ja toimintakyvyn säilyttäminen.


Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyskuntoutuja on oikeutettu saamaan tarvittaessa tukea itsenäiseen asumiseen. Palveluja tarjotaan ensisijaisesti kuntoutujan omaan kotiin. Sosiaaliohjaaja, asumisneuvoja tai muu tukihenkilö auttaa asunnon hankinnassa, kotiutumisessa ja arkiaskareiden järjestämisessä. Tuki voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista. Tarkoitus on edistää asukkaan kuntoutumista, omatoimisuutta ja toimintakykyä.

Palveluasumista järjestetään mielenterveyskuntoutujalle, joka tarvitsee sekä soveltuvan asunnon että hoitoa ja huolenpitoa. Tehostetussa palveluasumisessa hoitoa ja huolenpitoa on saatavilla ympärivuorokautisesti.

Mielenterveyskuntoutujaa voidaan tukea myös siten, että hän asuu jonkin aikaa laitoksessa. Pitkäaikainen hoito ja huolenpito laitoksessa on mahdollista, jos se on kuntoutujan terveyden tai turvallisuuden kannalta välttämätöntä.


Palvelun toteuttaa: Mehiläinen Terveyspalvelut Oy (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)Ratamokoti Oy (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)Ihattula Oy Loisto (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)Hoitokoti Peltola Oy (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)Provesta (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)Hoitokoti Reimari Oy (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)Attendo Friitalan Palvelukoti Oy (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)