suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Palveluasuminen on yhteisöllistä itsenäistä asumista ryhmäkotityyppisessä asunnossa tai itsenäisessä asunnossa ryhmäkodin välittömässä läheisyydessä. Henkilökunta on paikalla päivisin ja puhelinpäivystys toimii ympärivuorokauden, lääkäri ja terveyspalvelut järjestetään tarvittaessa. Toiminnan painopisteenä on monipuolinen kuntoutus asiakkaan toimintakyvyn ja sosiaalisten suhteiden vahvistamisessa. Asiakas tarvitsee mahdollisuuden osallistua päivä- tai työtoimintaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Asiakkaalla on sellainen psyykkinen häiriö, jonka takia hän tarvitsee päivittäistä, toistuvaa tukea ja ohjausta kyetäkseen selviytymään arkielämän toiminnoista. Palvelutarvetta arvioitaessa asiakkaan kokonaistilanne käydään kattavasti lävitse sekä huomioidaan asiakkaan omat voimavarat

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyskuntoutuja on oikeutettu saamaan tarvittaessa tukea itsenäiseen asumiseen. Palveluja tarjotaan ensisijaisesti kuntoutujan omaan kotiin. Sosiaaliohjaaja, asumisneuvoja tai muu tukihenkilö auttaa asunnon hankinnassa, kotiutumisessa ja arkiaskareiden järjestämisessä. Tuki voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista. Tarkoitus on edistää asukkaan kuntoutumista, omatoimisuutta ja toimintakykyä.

Palveluasumista järjestetään mielenterveyskuntoutujalle, joka tarvitsee sekä soveltuvan asunnon että hoitoa ja huolenpitoa. Tehostetussa palveluasumisessa hoitoa ja huolenpitoa on saatavilla ympärivuorokautisesti.

Mielenterveyskuntoutujaa voidaan tukea myös siten, että hän asuu jonkin aikaa laitoksessa. Pitkäaikainen hoito ja huolenpito laitoksessa on mahdollista, jos se on kuntoutujan terveyden tai turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSoTe kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSoTe kuntayhtymä
Alue Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka
Päivitetty: 1.3.2021