suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kangasalan kaupunki

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kangasalan ja Pälkäneen mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelut toteutetaan sekä kaupungin omana tuotantona että ostopalveluina. Asumispalveluiden tarve ja sopiva palvelu arvioidaan aina yksilöllisesti yhteistyössä asiakkaan, hoitavan tahon ja läheisverkoston kanssa. Asumispalveluiden tarve voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista.

Palveluiden tavoitteena on toimintakyvyn lisääminen ja valmentaminen itsenäiseen asumiseen Tehostetussa palveluasumisessa kuntoutujat saavat ympärivuorokautista apua ja hoivaa. Tavoitteena on kuntoutujan elämänlaadun ja toimintakyvyn ylläpitäminen sekä tukeminen. Kuntouttavassa palveluasumisessa kuntoutujat saavat päivittäistä henkilökohtaista henkilöstön apua, ohjausta, valvontaa ja tukea.

Kangasalan omana palvelutuotantona voidaan järjestää lyhytaikaisia intervallijaksoja (1-2 viikkoa) Pälkäneen kuntoutumiskeskuksessa.

Toimi näin

Asumispalveluihin voidaan ohjata usealta eri taholta. Voit ottaa yhteyttä omaan lähimpään hoitotahosi, esimerkiksi omalääkäriin tai kotisairaanhoitajaan.

Omalääkäriin voi ottaa yhteyttä OmaAseman ajanvarauksen puhelinnumeron kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumispalveluihin voidaan ohjata, jos avohoidon muut tukipalvelut ovat riittämättömät. Intervalleille ohjataan tilanteissa kun avohoitoa on tarvetta tehostaa tai kun asiakas tarvitsee toimintakyvyn arviota, mutta ei ole kuitenkaan sairaalahoidon tarpeessa.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyskuntoutuja on oikeutettu saamaan tarvittaessa tukea itsenäiseen asumiseen. Palveluja tarjotaan ensisijaisesti kuntoutujan omaan kotiin. Sosiaaliohjaaja, asumisneuvoja tai muu tukihenkilö auttaa asunnon hankinnassa, kotiutumisessa ja arkiaskareiden järjestämisessä. Tuki voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista. Tarkoitus on edistää asukkaan kuntoutumista, omatoimisuutta ja toimintakykyä.

Palveluasumista järjestetään mielenterveyskuntoutujalle, joka tarvitsee sekä soveltuvan asunnon että hoitoa ja huolenpitoa. Tehostetussa palveluasumisessa hoitoa ja huolenpitoa on saatavilla ympärivuorokautisesti.

Mielenterveyskuntoutujaa voidaan tukea myös siten, että hän asuu jonkin aikaa laitoksessa. Pitkäaikainen hoito ja huolenpito laitoksessa on mahdollista, jos se on kuntoutujan terveyden tai turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKangasalan kaupunki
Palvelusta vastaaKangasalan kaupunki
Alue Kangasala, Pälkäne
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kangasalan kaupunki
Päivitetty: 28.2.2020