suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Mielenterveysasiakkaiden asumiskuntoutus

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Mielenterveysasiakkaana voit saada tukea ja ohjausta asumisesi järjestämiseen ja arjen eri toimintoihin mm. rahankäyttöön, kodin hoitoon ja muihin elämisen perustaitoihin. Voit päästä Koskivirran tai Färinrannan asumiskuntoutusyksikköön. Näissä yksiköissä asut väliaikaisesti, jonka aikana työntekijät arvioivat toimintakykyäsi, tuen ja palveluiden tarpeitasi ja laativat sinulle palvelu- ja kuntoutussuunnitelman. Asumiskuntoutusyksikössä saat tukea ja vahvistusta toimintakykyysi ja itsenäisen asumisen taitoihisi.

Mielenterveysasiakkaana asumispalveluiden piiriin voit hakeutua alueesi sosiaalityöntekijän kautta 3 kk:n ajaksi ja pidemmäksi ajaksi erityisryhmien palveluohjauksen kautta.

Toimi näin

Soita erityisryhmien palveluohjausyksikköön tai alueesi sosiaalityöntekijälle. Voit myös asioida erityisryhmien palveluohjauksessa tai hyvinvointikeskuksessasi.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit saada asumiskuntoutusta, kun toimintakykysi on alentunut niin, että tarvitset tukea ja ohjausta asunnon hakemisessa, asumisessa sekä oman elämän hallinnassa. Sinun tulee olla täysi-ikäinen päästäksesi palvelun piiriin.

Palvelu on maksullinen.

Katso asiakasmaksut linkistä "Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksut".

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyskuntoutuja on oikeutettu saamaan tarvittaessa tukea itsenäiseen asumiseen. Palveluja tarjotaan ensisijaisesti kuntoutujan omaan kotiin. Sosiaaliohjaaja, asumisneuvoja tai muu tukihenkilö auttaa asunnon hankinnassa, kotiutumisessa ja arkiaskareiden järjestämisessä. Tuki voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista. Tarkoitus on edistää asukkaan kuntoutumista, omatoimisuutta ja toimintakykyä.

Palveluasumista järjestetään mielenterveyskuntoutujalle, joka tarvitsee sekä soveltuvan asunnon että hoitoa ja huolenpitoa. Tehostetussa palveluasumisessa hoitoa ja huolenpitoa on saatavilla ympärivuorokautisesti.

Mielenterveyskuntoutujaa voidaan tukea myös siten, että hän asuu jonkin aikaa laitoksessa. Pitkäaikainen hoito ja huolenpito laitoksessa on mahdollista, jos se on kuntoutujan terveyden tai turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulun kaupunki
Palvelusta vastaaOulun kaupunki
Alue Oulu
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 10.6.2020