suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajan vastaanotto

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Jos ahdistus, masennus, unettomuus, jokin elämänkriisi tai riski liiallisesta päihteidenkäytöstä painaa sinua, tule sairaanhoitajan vastaanotolle saamaan apua tilanteeseesi. Mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistuneet sairaanhoitajat työskentelevät yhdessä lääkärin kanssa. Voit kysyä sairaanhoitajalta neuvoa myös silloin, kun olet huolissasi läheisesi päihteiden käytöstä.

Hoitojakso sisältää 1–10 vastaanottokäyntiä. Teemme tarkemman selvityksen hoidon tarpeesta ja räätälöimme hoidon mahdollisimman sopivaksi sinulle huomioimalla elämäntilanteesi ja oireesi. Hoitovalikoimaamme kuuluvat muun muassa ahdistuksen, masennuksen ja unettomuuden hoito-ohjelmat sekä nettiterapia, psykofyysinen fysioterapia, erilaiset ryhmäterapia-ohjelmat ja lyhytpsykoterapia.

Mielenterveys- ja päihdetyön hoitajan vastaanotto on kiireetöntä hoitoa, johon tarvitaan terveysaseman lääkärin tai hoitajan tekemä hoidontarpeen arviointi. Pääset mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajan vastaanotolle ottamalla yhteyttä omalle terveysasemallesi. Voit jättää yhteydenottopyynnön sähköisesti Maisan kautta tai soittaa terveysasemalle tai käydä terveysaseman päivystyksessä kertomassa tilanteestasi.

Mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajan vastaanotto on yli 18-vuotiaille tarkoitettua maksutonta palvelua.

Kenelle ja millä ehdoin

yli 18-vuoden ikä.

Palvelut on tarkoitettu helsinkiläisille.

Vastaanotolle ohjaudutaan terveysaseman lääkärin tai omahoitajan tekemän hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 27.11.2021