suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Voit hakeutua Essoten perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluihin joko Mikkelin keskussairaalan monitoimijapäivystyksen kautta tai ottamalla yhteyttä kunnissa toimiviin mielenterveys- ja päihdevastaanotoille.

Vastaanotolle pääsee ilman lähetettä.

Jatkohoitoon muista hoitopaikoista ohjaudutaan ensisijaisesti lähetteellä.

Toimi näin

Voit hakeutua Essoten perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluihin joko Mikkelin keskussairaalan monitoimijapäivystyksen kautta tai ottamalla yhteyttä kunnissa toimiviin mielenterveys- ja päihdevastaanotoille.

Monitoimijapäivystys tai mielenterveys- ja päihdevastaanottojen peruspalveluihin ei tarvita lähetettä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Mikkeli, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 22.10.2020