suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Suomen metsäkeskus

Metsätalouden tuet (Kemera)

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Valtio tukee yksityisen metsänomistajan puuntuotantoa turvaavia metsänhoito- ja metsänparannustöitä, luonnontuhoista aiheutuvia metsän uudistamistöitä ja biologista monimuotoisuutta ylläpitävää luonnonhoitoa ja -suojelua silloin, kun ne ovat yksityistaloudellisesti huonosti kannattavia. Kestävän metsätalouden rahoituslakiin perustuvasta tukimuodosta käytetään nimeä Kemera. 1.6.2015 säädetyn Kemera-lain muutokset astuivat voimaan 18.4.2016.

Kemera-tukia varataan valtion budjetista joka vuodelle erikseen ilmoitettavat määrät. Metsäkeskus tiedottaa niiden käytöstä ja hakumahdollisuuksista esimerkiksi omilla verkkosivuillaan www.metsakeskus.fi. Kemera-varojen käytöstä maakunnittain näet tilastoja sivulla www.metsakeskus.fi/kemera-varaseuranta.

Toimi näin

Nuoren metsän hoidon ja taimikon varhaishoidon tukia voit hakea sähköisesti kirjautumalla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella Metsäkeskuksen Metsään.fi-asiointipalveluun.

Lisäksi tukea eri työlajeille voit hakea myös täyttämällä niille tarkoitetut erilliset lomakkeet.

Kenelle ja millä ehdoin

Valtio tukee yksityisen metsänomistajan metsänhoito- ja metsänparannustöitä silloin, kun ne ovat yksityistaloudellisesti huonosti kannattavia. Kemera-tukea voi saada, jos:

  • maatila- ja metsätalouden harjoittaminen on metsän omistavan yhteisön, yhteenliittymän ja kuolinpesän toiminnan pääasiallisena tarkoituksena
  • metsän omistavan yhteisön, yhteenliittymän ja kuolinpesän osakkaina on vain luonnollisia henkilöitä
  • maatila- ja metsätalouden harjoittaminen muodostaa pääosan metsän omistavan säätiön toiminnasta
  • vähintään puolet uuden yhteismetsän osuuksista ja yhteisen alueen osuuksista on luonnollisten henkilöiden omistuksessa

Lisää Kemera-tuen ehdoista voit lukea verkkosivuilta www.metsakeskus.fi/kemera-tuet

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Laki kestävän metsätalouden rahoituksesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSuomen metsäkeskus
Palvelusta vastaaSuomen metsäkeskus
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Suomen metsäkeskus
Päivitetty: 23.10.2019