suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Mallioikeus

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Tutustu mallin suojaamisen edellytyksiin prh.fi:ssä. Voit hyödyntää PRH:n maksutonta Mallitietokantaa. Mallitietokannasta saat perustietoja kansallisista mallioikeushakemuksista sekä rekisterissä olevista ja sieltä poistetuista malleista. Tietokanta sisältää tietoja myös niistä kansainvälisistä mallioikeusrekisteröinneistä, joissa Suomi on merkitty kohdemaaksi. Halutessasi voit tilata PRH:lta maks ...

Toimi näin

Tutustu mallin suojaamisen edellytyksiin prh.fi:ssä. Voit hyödyntää PRH:n maksutonta Mallitietokantaa. Mallitietokannasta saat perustietoja kansallisista mallioikeushakemuksista sekä rekisterissä olevista ja sieltä poistetuista malleista. Tietokanta sisältää tietoja myös niistä kansainvälisistä mallioikeusrekisteröinneistä, joissa Suomi on merkitty kohdemaaksi. Halutessasi voit tilata PRH:lta maksullisen ennakkouutuustutkimuksen.

Hae mallin rekisteröintiä PRH:n sähköisessä palvelussa. Mallioikeutesi pysyy voimassa, kun uudistat rekisteröinnin viiden vuoden välein. Voit uudistaa mallin enintään neljä kertaa eli suoja voi olla voimassa enintään 25 vuotta.

Kenelle ja millä ehdoin

Mallin hakijana voi olla yksi tai useampi yksityinen henkilö tai yritys.

Malli voidaan rekisteröidä, jos se täyttää seuraavat edellytykset: mallin on oltava uusi, yksilöllinen ja luovan henkisen työn tulos. Mallin uutuudella tarkoitetaan sitä, että samanlainen malli ei ole tullut julkiseksi ennen hakemuksen tekemistä. Mallia pidetään yksilöllisenä, jos asiaan perehtynyt saa siitä erilaisen kokonaisvaikutelman kuin mistään aiemmin tunnetuksi tulleesta mallista. Kolmanneksi mallin pitää olla luovan henkisen työn tulos. Tämä tarkoittaa sitä, että täysin yksinkertaisia ja tavanomaisia malleja ei rekisteröidä.

Palvelun toteuttaa

Patentti- ja rekisterihallitus

Palvelusta vastaa

Patentti- ja rekisterihallitus
Tekstistä vastaa: Patentti- ja rekisterihallitus
Päivitetty: 16.2.2024