suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Maa- ja biokaasuputkiston rakentamislupa ja maa- ja biokaasun varastointilupa

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Maa- ja biokaasuputkiston rakentaminen ja maa- ja biokaasun varastointi vaatii Tukesin myöntämän rakentamisluvan. Lupamenettelyllä pyritään varmistamaan putkistojen ja -laitteistojen turvallinen sijoitus, vaatimustenmukaisuus, rakentaminen ja varustelu sekä ulkopuolisen toiminnan huomioon ottaminen. Maa- ja biokaasun siirto ja jakelu (jakeluputkiston talohaara pois lukien) vaatii aina rakentamislu ...

Toimi näin

Hae Tukesin säädöstietopalvelusta valtioneuvoston asetus maakaasun käsittelyn turvallisuudesta. Katso myös Tukes-ohje 7/2015 Maakaasun käsittelyn turvallisuus ja muu ohjeistus. Täytä hakemus sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelussa.

Jos olet perustamassa uusiutuvan energian tuotantolaitosta, voit hakea lupaa myös Luvat ja valvonta -palvelussa.

Kenelle ja millä ehdoin

Rakentamislupaa vaatineet kohteet tarkastaa riippumaton kolmas osapuoli eli hyväksytty tarkastuslaitos. Tarkastuksella varmistetaan puolueettomasti maakaasuputkiston oikea sijoitus, varustelu ja käyttövalmius. Varastointikohteille, joissa maakaasua tai jalostettua biokaasua on 5 tonnia tai enemmän, Tukes tekee kohteen valmistuttua käyttöönottotarkastuksen.

Huomaathan, että Tukesin käyttöönottotarkastusta edeltävät tarkastuslaitoksen tekemät tekniset tarkastukset. Ennen putkiston tai varaston käyttöönottoa on nimettävä putkiston käytöstä vastaava henkilö (käytön valvoja) sekä tarvittaessa hänelle yksi tai useampi sijainen.

Maakaasuasetuksen mukaisesti toiminnanharjoittaja nimeää palveluksessaan olevan, pätevän henkilön maakaasun käytön valvojaksi. Kaikille rakentamisluvan vaatineille kohteille tehdään käyttöönottotarkastus sekä joka kahdeksas vuosi määräaikaistarkastus. Tarkastuksen tekee hyväksytty tarkastuslaitos. Muutoslupien osalta sovelletaan rakentamislupaan liittyvää menettelyä. Muutoksille tulee hakea lupa, tai pienehköjen muutosten yhteydessä muutoksista (myös käytön valvoja) tulee ilmoittaa Tukesille.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, on toimijalla oltava suomalainen y-tunnus tai toimijan on oltava oikeushenkilö, johon kansalliset säädösvelvoitteet voidaan kohdistaa.


Määräaika

Lupa on haettava hyvissä ajoin ennen yksityiskohtaisten toteutusratkaisujen tekemistä ja tuotantolaitoksen rakennustöiden aloittamista.

Käsittelyaika

Mikäli lupa ei edellytä kuulemisia, tavoitekäsittelyaika on 80 päivää. Kun lupa edellyttää kuulemisia, tavoitekäsittelyaika on 8 kk. Käytön valvojaa koskevan ilmoituksen tavoitekäsittelyaika on 80 päivää.

Voimassaoloaika

Lupa on yleensä voimassa toistaiseksi.

Palvelun toteuttaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Palvelusta vastaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Tekstistä vastaa: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Päivitetty: 1.2.2024