suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Maahanmuuttajien terveystarkastukset

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Pakolaisten ensivaiheen terveydenhoitajan vastaanotolla tehdään terveystarkastuksia. Maahantulotarkastuksessa otetaan huomioon muun muassa oleskelualueet ennen muuttoa, mahdollinen altistuminen eri taudeille, aikaisemmat sairaudet, nykylääkitys ja rokotushistoria. Maahantulotarkastukseen sisältyy laboratorio- ja röntgentutkimuksia.

Terveydenhoitaja selvittää, onko sinulla tarvetta käydä lääkärin vastaanotolla tai suuhygienistillä. Lääkärin vastaanotolle ja suuhygienistille sinulle varataan aika.

Vastaanotolla saat myös hoitoa akuuteissa terveysongelmissa.

Toimi näin

Terveydenhoitajan aamuvastaanotto ilman ajanvarausta on avoinna arkisin kello 8.00–9.00. Muina aikoina sinun tulee varata aika terveydenhoitajalle puhelimitse.

Kenelle ja millä ehdoin

Maahanmuuttajien terveystarkastukset on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiintiöpakolaisia (UNCHR), sekä henkilöille, jotka ovat saapuneet Suomeen perheenyhdistämisen kautta.

Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat siirtyvät suoraan käyttämään alueellisia terveyspalveluja.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kiireellistä sairaanhoitoa tarvitsevalla henkilöllä on aina oikeus hoitoon riippumatta siitä, mistä maasta hän on. Jos henkilöllä on Suomessa kotikunta, hänellä on oikeus kaikkiin kotikuntansa tarjoamiin terveydenhuoltopalveluihin. Jos henkilöllä ei ole Suomessa kotikuntaa, hänellä voi silti olla oikeus terveyspalveluihin esimerkiksi työskentelyn perusteella. Tällöin henkilön tulee osoittaa oikeutensa Kelan myöntämällä hoito-oikeustodistuksella.

Toisesta EU- tai ETA-maasta tai Sveitsistä tullut henkilö voi saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Aikuisilla turvapaikanhakijoilla on oikeus saada kiireellisen sairaanhoidon lisäksi välttämätöntä terveydenhuoltoa, kuten äitiysneuvolapalveluja. Alaikäiset turvapaikanhakijat saavat samat terveydenhuoltopalvelut kuin muut kunnan asukkaat. Turvapaikanhakijoiden terveyspalveluita järjestävät myös vastaanottokeskukset yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa.

Pakolaisilla on oikeus saada samat terveydenhuoltopalvelut kuin muutkin kuntalaiset.

Maahanmuuttajille järjestetään terveydenhuoltopalveluita, joissa kotoutumiseen ja maahanmuuttajien erityiskysymyksiin perehtyneet asiantuntijat tekevät moniammatillista yhteistyötä. Näihin palveluihin hakeudutaan terveyskeskuksen kautta. Maahanmuuttajilla on oikeus saada tulkkausapua vastaanotolla.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Orivesi, Tampere
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 13.7.2020