suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Naantalin kaupunki

Maahanmuuttajien terveydenhuoltopalvelut

  • Palvelu
  • Naantali
  • Julkinen palvelu

Naantalissa asuvat maahanmuuttajat saavat perusterveydenhuollon palvelut Naantalin terveyskeskuksesta. Terveystarkastukset keskittyvät tartuntatautien ehkäisyyn ja rokotussuojan parantamiseen, suun terveyteen, mielenterveyteen sekä perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaan. Lisäksi selvitetään kroonisten sairauksien hoitoa.

Terveydenhuollon palveluja saa lääkärien ja hoitajien vastaanotoilla, päivystyksessä, lastenneuvolassa, kouluterveydenhuollossa ja hammashuollossa.

Terveyskeskuksessa työskentelee terveydenhoitaja, joka tekee terveystarkastuksia naantalilaisille maahanmuuttajille.

Toimi näin

  • Ota yhteyttä terveydenhoitajaan terveystarkastuksiin liittyvissä asioissa.
  • Voit soittaa myös terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon ajan varaamiseksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Maahanmuuttajien terveyspalvelut on tarkoitettu Naantalissa asuville maahanmuuttajille.

Terveydenhoitajan tekemät terveystarkastukset ovat maksuttomia. Lääkärin vastaanotosta peritään asetuksen mukaiset asiakasmaksut.

Tausta ja lainsäädäntö

Kiireellistä sairaanhoitoa tarvitsevalla henkilöllä on aina oikeus hoitoon riippumatta siitä, mistä maasta hän on. Jos henkilöllä on Suomessa kotikunta, hänellä on oikeus kaikkiin kotikuntansa tarjoamiin terveydenhuoltopalveluihin. Jos henkilöllä ei ole Suomessa kotikuntaa, hänellä voi silti olla oikeus terveyspalveluihin esimerkiksi työskentelyn perusteella. Tällöin henkilön tulee osoittaa oikeutensa Kelan myöntämällä hoito-oikeustodistuksella.

Toisesta EU- tai ETA-maasta tai Sveitsistä tullut henkilö voi saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Aikuisilla turvapaikanhakijoilla on oikeus saada kiireellisen sairaanhoidon lisäksi välttämätöntä terveydenhuoltoa, kuten äitiysneuvolapalveluja. Alaikäiset turvapaikanhakijat saavat samat terveydenhuoltopalvelut kuin muut kunnan asukkaat. Turvapaikanhakijoiden terveyspalveluita järjestävät myös vastaanottokeskukset yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa.

Pakolaisilla on oikeus saada samat terveydenhuoltopalvelut kuin muutkin kuntalaiset.

Maahanmuuttajille järjestetään terveydenhuoltopalveluita, joissa kotoutumiseen ja maahanmuuttajien erityiskysymyksiin perehtyneet asiantuntijat tekevät moniammatillista yhteistyötä. Näihin palveluihin hakeudutaan terveyskeskuksen kautta. Maahanmuuttajilla on oikeus saada tulkkausapua vastaanotolla.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNaantalin kaupunki
Palvelusta vastaaNaantalin kaupunki
Alue Naantali
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Naantalin kaupunki
Päivitetty: 5.10.2020