suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kangasalan kaupunki

Maahanmuuttajien terveydenhuoltopalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kiireellistä ja välttämätöntä sairaanhoitoa on oikeus saada kaikilla, riippumatta siitä, minkä maan kansalainen hän on.

Oleskeluluvan saaneilla henkilöillä, joilla on Suomessa vakituinen asuinkunta, on oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin, vaikka hän ei olisi Suomen kansalainen.

Toimi näin

Maahanmuuttajien terveydenhuoltopalveluihin liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä Kangasalan kaupungin terveyskeskuksen infoon, jossa osataan ohjata asiassasi eteenpäin.

Oleskeluluvan saaneet henkilöt, joiden vakituinen asuinkunta on Kangasala tai Pälkäne, varaavat ajan terveydenhuoltopalveluihin normaalisti OmaAsemien ajanvarauksen tai sähköisen ajanvarauksen kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Oleskeluluvan saaneilla henkilöillä, joilla on Suomessa vakituinen asuinkunta, on oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin, vaikka hän ei olisi Suomen kansalainen.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Kiireellistä sairaanhoitoa tarvitsevalla henkilöllä on aina oikeus hoitoon riippumatta siitä, mistä maasta hän on. Jos henkilöllä on Suomessa kotikunta, hänellä on oikeus kaikkiin kotikuntansa tarjoamiin terveydenhuoltopalveluihin. Jos henkilöllä ei ole Suomessa kotikuntaa, hänellä voi silti olla oikeus terveyspalveluihin esimerkiksi työskentelyn perusteella. Tällöin henkilön tulee osoittaa oikeutensa Kelan myöntämällä hoito-oikeustodistuksella.

Toisesta EU- tai ETA-maasta tai Sveitsistä tullut henkilö voi saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Aikuisilla turvapaikanhakijoilla on oikeus saada kiireellisen sairaanhoidon lisäksi välttämätöntä terveydenhuoltoa, kuten äitiysneuvolapalveluja. Alaikäiset turvapaikanhakijat saavat samat terveydenhuoltopalvelut kuin muut kunnan asukkaat. Turvapaikanhakijoiden terveyspalveluita järjestävät myös vastaanottokeskukset yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa.

Pakolaisilla on oikeus saada samat terveydenhuoltopalvelut kuin muutkin kuntalaiset.

Maahanmuuttajille järjestetään terveydenhuoltopalveluita, joissa kotoutumiseen ja maahanmuuttajien erityiskysymyksiin perehtyneet asiantuntijat tekevät moniammatillista yhteistyötä. Näihin palveluihin hakeudutaan terveyskeskuksen kautta. Maahanmuuttajilla on oikeus saada tulkkausapua vastaanotolla.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKangasalan kaupunki
Palvelusta vastaaKangasalan kaupunki
Alue Kangasala, Pälkäne
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kangasalan kaupunki
Päivitetty: 30.6.2020