suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Maahanmuuttajien lukiokoulutuksen valmistava koulutus

  • Palvelu
  • Tampere
  • Julkinen palvelu

Lukioon valmistavaan koulutuksen (LUVA) voit hakea opiskelijaksi, mikäli sinulla on suoritettuna perusopetuksen tai sitä vastaava oppimäärä. Lisäksi lukion tulee olla ensisijainen toiveesi valmistavan koulutuksen jälkeen eikä sinulla ole suoritettuna toisen asteen tutkintoa tai ylioppilastutkintoa Suomessa tai vastaavaa tutkintoa muussa maassa.

Lukioon valmistavassa koulutuksessa opiskelet suomen kielen taitoja sekä yleisiä, lukio-opinnoissa tarvittavia opiskelutekniikoita ja -taitoja sekä parannat suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan tuntemusta. Opintojen tarkoituksena on parantaa valmiuksiasi hakeutua lukioon.

Opiskelua varten sinulle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Opiskeltavia aineita ovat esimerkiksi äidinkieli ja kirjallisuus (S2), matemaattiset ja luonnontieteelliset opinnot, yhteiskuntatietous ja kulttuurin tuntemus sekä opinto-ohjaus.

Opiskelu on maksutonta mutta oppimateriaalit, tarvikkeet ja välineet maksat itse.

Opiskelijaksi haet Opintopolun kautta ja hakijat haastatellaan ennen opintojen aloittamista.

Tampereella lukiokoulutukseen valmistavaa koulutusta antavat Tampereen aikuislukio (aikuiset) ja Hatanpään lukio (nuoret).

Toimi näin

Hakeutuminen koulutukseen Opintopolun kautta https://opintopolku.fi/wp/fi/

Kenelle ja millä ehdoin

Voit hakea koulutukseen, jos

• olet suorittanut perusopetuksen tai sitä vastaavan oppimäärän Suomessa tai ulkomailla

• olet maahanmuuttaja tai äidinkielesi on muu kuin suomi, ruotsi tai saame

• sinulla ei ole riittäviä kielellisiä valmiuksia suoriutua lukio-opinnoista suomen tai ruotsin kielellä

• tavoitteenasi on lukiokoulutuksen oppimäärän suorittaminen valmistavan koulutuksen jälkeen

• et ole suorittanut korkeakoulututkintoa.

Koulutus on tarkoitettu maahanmuuttajille, joilla on suoritettuna perusopetuksen oppimäärä. Opiskelijalla ei saa olla suoritettuna toisen asteen tutkintoa tai ylioppilastutkintoa Suomessa tai vastaavaa tutkintoa muussa maassa.

Palvelu on maksuton.

Opetus on maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Maahanmuuttajille ja vieraskielisille järjestettävän lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen tarkoituksena on antaa opiskelijalle kielelliset ja muut tarvittavat valmiudet lukiokoulutukseen siirtymistä varten. Koulutusta voidaan järjestää nuorille ja aikuisille. Lukioon valmistavassa koulutuksessa parannetaan kielitaitoa ja vahvistetaan lukiossa tarvittavia opiskelutaitoja.

Lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen oppimäärän laajuus on 50 opintopistettä. Koulutuksen aikana voi olla mahdollista suorittaa myös varsinaisia lukio-opintoja.

Koulutusta järjestävät kunnat, kuntayhtymät ja muut toimijat, jotka ovat saaneet opetus- ja kulttuuriministeriöltä lukiokoulutuksen järjestämisluvan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Tampere
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 1.12.2021