suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio ELY-keskus

Maa-alueen rauhoittaminen luonnonsuojelualueeksi

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Maanomistaja voi tarjota maa-aluettaan suojeltavaksi (joko koko kiinteistö tai määräala) osana METSO-ohjelmaa tai soidensuojelun vapaaehtoiseksi edistämiseksi. Vaihtoehtoisesti luonnonsuojelualueen perustaminen voi alkaa ELY-keskuksen aloitteesta luonnonsuojeluohjelman tai kaavakohteen toimeenpanemiseksi.

Jos alue täyttää suojelukriteerit ja korvauksesta (yksityinen suojelualue) tai mahdollisesta kiinteistökaupasta (luonnonsuojelualue hankitaan valtion omistukseen) päästään sopuun, alueesta (joko koko kiinteistöstä tai määräalasta) perustetaan luonnonsuojelualue. Lopputuloksena on luonnonsuojelualueen perustamispäätös.

Toimi näin

Tarkemmat tiedot, toimintaohjeet ja asiointilomakkeet löytyvät metsonpolku.fi-verkkosivuilta. Ensisijainen asiointikanava on METSO-metsiensuojeluohjelman verkkoasiointi. Keskimääräinen käsittelyaika on 6 - 12 kk.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelun käyttöä varten tarvitaan kohteen kiinteistörekisteritunnus. Luonnonsuojelualueen perustamiseen liittyvät ehdot ja kriteerit löytyvät metsonpolku-verkkopalvelusta sekä ympäristöministeriön verkkopalvelusta.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Muut vastuuorganisaatiotPohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Satakunnan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Palvelusta vastaaElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: ELY-keskus
Päivitetty: 23.3.2021