suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Aluehallintovirasto

Lupa eläintarhan, eläinnäyttelyn tai sirkuksen pitoon

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Aluehallintovirastolta on haettava lupa eläintarhan, pysyvän tai kiertävän eläinnäyttelyn tai sirkuksen pitoon.

Eläimiä saadaan pitää näytteillä eläintarhassa, pysyvässä tai kiertävässä eläinnäyttelyssä sekä käyttää sirkuksessa ainoastaan aluehallintoviraston luvalla. Lupaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella aluehallintovirastolta.

Eläintarhalla tarkoitetaan sellaista pysyvää paikkaa, jossa ...

Toimi näin

Jos suunnittelet pitäväsi eläimiä näytteillä eläintarhassa, pysyvässä tai kiertävässä eläinnäyttelyssä tai sirkuksessa, niin toimi seuraavasti:

  • Selvitä, mitä vaatimuksia eläinsuojelusäädökset asettavat eri eläinlajien pidolle. Ole tarvittaessa yhteydessä oman alueesi kunnaneläinlääkäriin.
  • Tee vapaamuotoinen lupahakemus hyvissä ajoin ennen toiminnan suunniteltua aloittamishetkeä. Hakemuksesta tulee käydä ilmi seuraavat asiat:
  1. toiminnan kohteena olevat eläinlajit ja eläinmäärät
  2. selvitys eläinten pitopaikoista
  3. selvitys siitä, kuinka eläinten hoito on tarkoitus järjestää
  4. sirkusten osalta kuvaus niistä ohjelmanumeroista, joihin eläimet osallistuvat ja selvitys siitä, mitä temppuja eläimet näytöksissä tekevät
  5. eläintarhan osalta luonnonvaraisen eläimistön suojelun ja biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä tarkoittava tehtävä, johon laitos tulee osallistumaan.
  • Toimita lupahakemus sen aluehallintoviraston kirjaamoon, jonka alueella toimintaa harjoitetaan. Jos kyseessä on kiertävä eläinnäyttely, toimita hakemus siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella näyttelyn omistajan kotipaikka on.
  • Lupa ulkomaisen sirkuksen tai muun siihen verrattavan näytöksen tai kiertävän eläinnäyttelyn pitämiseen on haettava siltä aluehallintovirastolta, jonka alueelta sirkus, näytös tai kiertävä eläinnäyttely tulee maahan. Edellä mainittu aluehallintoviraston lupa tulee esittää maahan saavuttaessa eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen yhteydessä.
  • Pidä ajantasaista luetteloa toiminnan kohteena olevista eläimistä.
  • Valmistaudu siihen, että toiminta tullaan tarkastamaan ennen luvan myöntämistä.
  • Valmistaudu siihen, että toiminta tarkastetaan säännöllisin väliajoin.

Kenelle ja millä ehdoin

Eläintarhassa, pysyvässä tai kiertävässä eläinnäyttelyssä ja sirkuksessa on noudettava eläinsuojelulakia ja sen nojalla annettujen asetusten vaatimuksia. Lisäksi eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä koskevassa asetuksessa annetaan yksityiskohtaisia aitausten ja häkkien kokoa, eläimille annettavia virikkeitä, eläinten hoitoa, kohtelua ja käsittelyä koskevia vaatimuksia.

Sirkuksessa tai muussa siihen verrattavassa näytöksessä, jossa näytetään eläimille opetettuja taitoja, ei saa käyttää: apinoita, petoeläimiä, luonnonvaraisia märehtijöitä, kavioeläimiä, pussieläimiä, hylje-eläimiä, norsuja, sarvikuonoja, virtahepoja, petolintuja, strutsilintuja eikä krokotiilieläimiä. Sirkuksissa saadaan kuitenkin käyttää koiria ja kotikissoja, merileijonia, poneja, kesyhevosia ja -aaseja.

Lisäksi toiminnan kohteena olevista eläinlajeista ja eläimistä tulee pitää ajan tasalla olevaa luetteloa.

Eläintarhan tulee osaltaan edistää luonnonvaraisen eläimistön suojelua ja biologisen monimuotoisuuden säilymistä. Tässä tarkoituksessa eläintarhan tulee antaa yleisölle tietoa näytteillä pidettävistä lajeista ja niiden luonnollisista elinolosuhteista. Eläintarhan tulee lisäksi osallistua:

  • eläinlajien suojelua edistävään tutkimukseen
  • eläinlajien suojelutaitoihin liittyvään koulutukseen
  • lajien suojeluun liittyvään tietojenvaihtoon
  • milloin se on tarkoituksenmukaista, eläinlajien vankeudessa kasvattamiseen, kannan uudelleen istuttamiseen tai lajien luontoon palauttamiseen.

Määräaika

Hae lupaa hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista.

Käsittelyaika

1 - 6 kuukautta riippuen toiminnan laajuudesta.

Voimassaoloaika

Lupa voidaan myöntää joko määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana. Lupaan voidaan liittää eläinsuojelun kannalta tarpeellisia ehtoja. Lupa voidaan peruuttaa, jos lupaehtoja ei noudateta.

Tausta ja lainsäädäntö

Eläinsuojeluun liittyvä lainsäädäntö maa- ja metsätalousministeriön (MMM) verkkosivuilla (F-rekisteri).

Valtioneuvoston asetus aluehallintovirastojen maksuista vuonna 2018

Eläintarhassa ja pysyvässä eläinnäyttelyssä pidettävien eläinten pidolle asetettavat eläinsuojeluvaatimukset

Palvelun toteuttaa

Aluehallintovirasto

Palvelusta vastaa

Aluehallintovirasto
Tekstistä vastaa: Aluehallintovirasto
Päivitetty: 9.9.2020