suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Suomen metsäkeskus

Luonnonhoitokortti

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Metsäalan luonnonhoitokortti on käytännönläheinen osaamispaketti, jolla voit varmistaa ja osoittaa osaamisesi talousmetsien luonnonhoidossa. Saat luonnonhoitokortin, kun olet suorittanut osaamiskokeen hyväksytysti. Osaamiskokeen järjestää Metsäkeskus.

Luonnonhoitokortti soveltuu hyvin niin koneenkuljettajille, metsureille, leimikon suunnittelijoille kuin metsänomistajillekin. Luonnonhoitokortti on voimassa toistaiseksi.

Luonnonhoitokortin suorittanut

  • hallitsee metsänhoidossa ja hakkuissa tarvittavat luonnonhoidon menetelmät
  • ymmärtää toimenpiteiden tarkoituksen
  • osaa soveltaa niitä työssään vaihtelevissa olosuhteissa.

Kun olet suorittanut luonnonhoitokortin osaamiskokeen, tiedät, miten luonnonhoidon voi ottaa huomioon metsänhoidossa ja hakkuissa sekä niiden suunnittelussa.

Luonnonhoitokortin osaamiskoe muodostuu kahdesta eri osiosta: kirjallisesta kokeesta ja maastokokeesta. Kirjallinen koe muodostuu monivalintakysymyksistä. Maasto-osiossa tehtävänäsi on tunnistaa luontokohteita ja niiden arvokkaita ominaisuuksia. Lisäksi tehtävänäsi on pohtia säästöpuustoon, vesiensuojeluun, energiapuunkorjuuseen ja eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatuksen perusasioihin liittyviä kysymyksiä.

Lisäksi maastokokeessa tehtävänäsi on tunnistaa monimuotoisuuden kannalta arvokkaita puu- ja pensaslajeja. Kasvintunnistukselle ei ole minimivaatimusta. Riittää hyväksytty suoritus maasto-osuudesta, jonka osana tunnistettavat kasvit ovat.

Luonnonhoitokortin osaamiskokeeseen voit valmentautua haluamallasi tavalla. Voit esimerkiksi osallistua metsäalan oppilaitosten järjestämälle kurssille tai pelkästään perehtyä itsenäisesti oppimateriaaleihin.

Toimi näin

Katso Metsäkeskuksen koulutus- ja tapahtumakalenterista, milloin luonnonhoitokortin osaamiskokeita järjestetään. Koulutus- ja tapahtumakalenterista näet tarkat tiedot kokeiden pitopaikoista ja ajankohdista sekä yhteyshenkilöistä, mikäli tarvitset lisätietoja. Ilmoittaudu kokeeseen tapahtumakalenterin kautta.

Valmistaudu luonnonhoitokortin tutustumalla oppimateriaaleihin, osaamistavoitteisiin ja lajilistaan Metsäkeskuksen verkkosivuilla. Voit myös osallistua metsäalan oppilaitosten järjestämälle kurssille.

Ota kokeeseen mukaan kynä, kumi ja kirjoitusalusta. Varaa itsellesi mukaan säänmukainen vaatetus ja jalkineet maastokoetta varten.

Kirjallisessa kokeessa vastausaikaa on yksi tunti, mutta ohjeiden antamisen kanssa aikaa on hyvä varata noin 1,5 tuntia. Maastokokeessa kuluu aikaa enintään viisi tuntia. Maastokokeen kestoon vaikuttavat kohteiden etäisyydet lähtöpisteestä, kulkeminen maastossa ja kokeeseen osallistuvan ryhmän koko.

Kun olet suorittanut kokeen hyväksytysti, saat todistuksen ja kortin postitse joko suoraan kotiisi tai oppilaitokseesi.

Koepäivät ja paikkakunnat 2022

25.5. Ylöjärvi

1.6. Ylöjärvi

2.6. Pori

3.6. Mäntsälä

7.6. Mäntsälä

7.6. Kajaani

8.6. Mäntsälä

9.6. Jämsänkoski

10.6. Siilinjärvi

10.6. Jämsänkoski

14.6. Nastola

14.6. Kajaani

15.6. Juuka

15.6. Nastola

15.6. Kannus

16.6. Haapajärvi

22.6. Ähtäri

23.6. Ähtäri

16.8. Kajaani

23.8. Kajaani

25.8. Ylöjärvi

25.8. Muhos

25.8. Ruokolahti

26.8. Siilinjärvi

29.8. Rovaniemi

30.8. Rovaniemi

31.8. Taivalkoski

31.8. Paimio

2.9. Vaasa

6.9. Mäntsälä

6.9. Mikkeli

7.9. Mikkeli

7.9. Mäntsälä

7.9. Saarijärvi

8.9. Mikkeli

Kenelle ja millä ehdoin

Metsäalan luonnonhoitokortin voit saada suorittamalla hyväksytysti Metsäkeskuksen järjestämän osaamiskokeen.

Osaamiskoe koostuu kirjallisesta kokeesta ja maastokokeesta. Molemmissa kokeissa hyväksymisen ehtona on vähintään 70 prosenttia enimmäispistemäärästä.

Palvelu on maksullinen.

Luonnonhoitokortin osaamiskoemaksu on 160 euroa. Oppilaitosten opiskelijoille osallistumismaksu on 120 euroa silloin, kun oppilaitos osallistuu koepaikan, kuljetusten ja valvonnan kustannuksiin.

Osallistumismaksu sisältää koejärjestelyt, materiaalit, kortin ja todistuksen sekä yhden uusintamahdollisuuden (saman tai seuraavan vuoden aikana). Osallistumismaksu laskutetaan jälkikäteen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSuomen metsäkeskus
Palvelusta vastaaSuomen metsäkeskus
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Suomen metsäkeskus
Päivitetty: 24.5.2022