suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maanmittauslaitos

Lunastuslupa ja tutkimuslupa

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Alueita lunastetaan valtiolle esimerkiksi luonnonsuojelu- ja maantiealueiksi silloin, kun yleinen tarve sitä vaatii. Voimalinja- ja maakaasuputkilunastuksissa on yleensä kysymys käyttöoikeuden lunastamisesta tiettyyn alueeseen. Tällöin lunastajana on alueella toimintaa harjoittava yhtiö.

Lunastuslupaa ei tarvitse hakea, jos suunnitelman vahvistaminen, luvan myöntäminen tai muu hallinnollinen pää ...

Toimi näin

Hae lunastuslupaa, tutkimuslupaa sekä lunastetun alueen käyttötarkoituksen muutosta vapaamuotoisella hakemuksella joka lähetetään Maanmittauslaitoksen kirjaamoon: kirjaamo@maanmittauslaitos.fi

Liitä hakemukseen selvitys lunastuksen, käyttötarkoituksen muutoksen tai tutkimustoimenpiteiden tarpeesta. Hakemuksessa tulee olla myös muut tarpeelliset liitteet kuten

  • kartta alueesta,
  • poikkileikkauspiirustukset,
  • laaditut selvitykset kuten ympäristövaikutusten arviointi sekä
  • selvitys lunastettavalla alueella olevista kiinteistöistä, kiinteistöjen omistajista ja haltijoista yhteystietoineen

Kun tutkimuslupaa haetaan, on ilmoitettava tutkimusluvan haluttu voimassaoloaika.

Kenelle ja millä ehdoin

Lunastuslupaa voi hakea esimerkiksi yhtiö tai yhteisö, jolla on tarve rakentaa esim. voimansiirtolinja tai maakaasuverkko. Hakemuksen perusteena voi olla myös joku muu näihin verrattava hanke, jolla pitää olla yleinen tarve.

Lunastusta ei saa panna toimeen, jos lunastuksen tarkoitus voidaan saavuttaa jollain muulla tavalla tai lunastuksesta koituva haitta on suurempi kuin yleiselle edulle saatava hyöty. Lunastamalla hankitun käyttöoikeuden käyttötarkoituksen muuttamisella on vastaavat edellytykset.

Maanmittauslaitos voi käsitellä lunastusluvan, jos lunastusluvan antamista ei vastusteta tai kysymys on yleisen ja yksityisen edun kannalta vähemmän tärkeästä lunastuksesta. Mikäli Maanmittauslaitos ei ole toimivaltainen käsittelemään lupaa, se siirtää asian käsittelyn valtioneuvostolle.

Tausta ja lainsäädäntö

Laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta

Palvelun toteuttaa

Maanmittauslaitos

Palvelusta vastaa

Maanmittauslaitos
Tekstistä vastaa: Maanmittauslaitos
Päivitetty: 5.10.2023