suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuhmon kaupunki

Lukiokoulutuksen opinto-ohjaus

  • Palvelu
  • Kuhmo
  • Julkinen palvelu

Kuhmon yhteislukion opinto-ohjaaja Päivi Kähkönen ohjaa lukiolaisia sekä henkilökohtaisesti että opinto-ohjauksen kursseilla. Häneen voi ottaa yhteyttä sähköpostitse (paivi.j.kahkonen@kuhmo.fi), puhelimitse (044 - 081 9998) ja Wilman välityksellä. Lisäksi ryhmänohjaajat tapaavat jokaisen ohjausryhmänsä opiskelijan henkilökohtaisesti vähintään kolme kertaa lukuvuodessa. Jokaiselle lukiolaiselle on varattu kaksi tuntia lukuvuodessa tapaamisiin opinto-ohjaajan kanssa. Tarvittaessa tapaamisaikoja on mahdollista järjestää enemmänkin.

Kuhmon yhteislukion opinto-ohjaukseen kuuluvat vierailut eri oppilaitoksissa Kuhmon ulkopuolella, mm. Kajaanissa, Oulussa, Kuopiossa, Jyväskylässä sekä pääkaupunkiseudulla. Lisäksi koululla vierailee alumneja kertomassa omasta opiskelustaan ja ammatistaan. Kuhmon yhteislukiossa opintonsa aloittavat nuoret opiskelevat ensimmäisenä vuonna kaksi opinto-ohjauksen kurssia: pakollisen op1-kurssin sekä koulukohtaisen op3-kurssin, jolla mm. käydään läpi lukio-opinnoissa käytettäviä tietokoneohjelmia. OP3-kurssin laajuus on 0,5 kurssia.

Kenelle ja millä ehdoin

Jokaisella lukiolaisella on oikeus saada opinto-ohjausta.

Opinto-ohjaaja tapaa jokaisen lukiolaisen henkilökohtaisesti vähintään kerran lukuvuodessa. Hän on tavattavissa lukiolla päivittäin ja ajanvaraus sujuu helposti joko puhelimitse, Wilmassa tai sähköpostitse.

Palvelu on maksuton.

Opinto-ohjaus on maksutonta, mutta jos opiskelijat käyvät tutustumassa muihin kuin Kajaanissa tai Oulussa sijaitseviin oppilaitoksiin, he vastaavat itse matkustus- ja majoituskustannuksista.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukiossa opiskelevalla on oikeus saada säännöllisesti opintoihin sisältyvää opinto-ohjausta. Lisäksi opiskelija saa ohjausta jatko-opintoihin hakeutumisessa.

Lukio-opiskelijana laadit itsellesi henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Se sisältää opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman. Suunnitelma laaditaan opetushenkilöstön tuella opintojen alussa ja sitä päivitetään säännöllisesti opintojen edetessä.

Olet oikeutettu opintoihin hakeutumiseen ja urasuunnitelmiin liittyvää ohjausta, jos olet suorittanut lukion oppimäärän, etkä ole saanut jatko-opiskelupaikkaa tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Olet oikeutettu ohjaukseen oppimäärän suorittamisvuotta seuraavan vuoden aikana. Ohjauksesta vastaa koulutuksen järjestäjä, jonka oppilaitoksessa oppimäärä on suoritettu. Koulutuksen järjestäjä on voinut keskittää jälkiohjauksen tarjoamisen johonkin oppilaitokseen.

Ohjauksen tavoitteena on, että opiskelija kykenee hyödyntämään saamaansa opinto-ohjausta ja muuta ohjausta ja perehtyy monipuolisesti jatko-opintovaihtoehtoihin sekä osaa tehdä mielekkään jatko-opinto- ja urasuunnitelman lukio-opintojen aikana.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKuhmon kaupunki
Palvelusta vastaaKuhmon kaupunki
Alue Kuhmo
Palvelun kieletsuomi, englanti, ranska, ruotsi
Tekstistä vastaa: Kuhmon kaupunki
Päivitetty: 23.10.2019