suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Poliisi

Löytötavarat

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Löytötavaroista on ilmoitettava omistajalle tai ne on toimitettava poliisille mahdollisimman pian. Tyypillisiä poliisille toimitettavia löytötavaroita ovat ulkoa (esim. kaduilta tai puistoista) löytyvät matkapuhelimet, avaimet ja polkupyörät.

Löytötavarat, jotka otetaan talteen julkisen liikenteen kulkuneuvoissa tai rautatie- tai linja-autoasemalla, muualla vastaavalla liikennepaikalla tai liike ...

Toimi näin

Löytötavaroista on ilmoitettava omistajalle tai ne on toimitettava poliisille mahdollisimman pian. Omaisuus, jonka hankkiminen tai hallussapito on kiellettyä tai vaatii viranomaisen luvan, esimerkiksi huumeet, laiton alkoholi ja aseet, on välittömästi toimitettava poliisille.

Jos löytötavaraa ei voida kuljettaa ilman vaaraa tai hankaluutta, riittää kun sen talteen ottamisesta ilmoittaa poliisille. Poliisi antaa vastaanottamistaan löytötavaroista löytäjälle kuitin.

Löytötavaran voi toimittaa tai siitä voi ilmoittaa myös sellaiseen yhteispalvelun asiointipisteeseen, jonka kanssa poliisi on sopinut poliisille toimitettavien löytötavaroiden vastaanottamisesta.

Kenelle ja millä ehdoin

Löytötavaran omistajalla on oikeus saada löytötavara takaisin, jos hän maksaa löytäjälle löytöpalkkion ja korvaa löydön aiheuttamat kustannukset. Löytöpalkkion suuruus on 10 prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin vähintään neljä euroa. Korvaus säilytyskustannuksista on viisi prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin enintään 17 euroa. Jos yleiset säilytyskustannukset ovat pienemmät kuin neljä euroa, ne voidaan jättää perimättä.

Laitoslöydöistä ei makseta löytöpalkkiota.

Jos löytötavaran omistaja ei kolmen kuukauden kuluessa nouda omaisuuttaan poliisilta, se siirtyy eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta löytäjälle. Jos löytäjäkään ei nouda kolmessa kuukaudessa hänelle siirtynyttä omaisuutta, löytötavara siirtyy valtiolle. Valtiolle siirtyneet löytötavarat myydään huutokaupalla tai muulla sopivalla tavalla, otetaan valtion käyttöön tai hävitetään.

Palvelun toteuttaa

Poliisi

Palvelusta vastaa

Poliisi
Tekstistä vastaa: Poliisi
Päivitetty: 6.2.2024