suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Aluehallintovirasto

Lohikalojen BKD-tautivapaan terveysluokan myöntäminen

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Jos kasvatat lohikaloja tai niiden sukusoluja istutettavaksi tai siirrettäväksi toiseen pitopaikkaan jatkokasvatusta varten, kasvattamosi voidaan liittää vapaaehtoiseen BKD-taudin (Bac-terial Kidney Disease) terveysvalvontaohjelmaan. Mikäli aiot istuttaa lohikaloja sisävesialueelle, kasvattamosi käytännössä pitää liittyä terveysvalvontaohjelmaan. Sisävesialueelle saa istuttaa lohikaloja vain pitop ...

Toimi näin

  1. Perehdy BKD-tautiin ja sen terveysvalvontaohjelman vaatimuksiin.
  2. Täytä liittymislomake mahdollisimman täydellisesti ja lähetä se oman alueesi aluehallintoviraston (AVI) kirjaamoon. Jos sinulla on luonnonravintolammikoita, toimita liittymisilmoitus oman kotipaikkasi mukaisen aluehallintoviraston kirjaamoon. Jos sinulla on kalanviljelylaitos, lähetä ilmoitus laitoksen sijainnin mukaisen aluehallintoviraston kirjaamoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Liittyessäsi ohjelmaan sitoudut huolehtimaan siitä, että ohjelman ehtoja noudatetaan.

Huolehdi, että

  1. kunnaneläinlääkäri tekee tarkastuksen kasvattamossasi kerran kalenterivuodessa siten, että tarkastusten väli on vähintään 6 kk. Jos sinulla on useita hautomoita tai luonnonravintolammikoita, ne voidaan tarkastaa yhdellä tarkastuksella, vaikka ne sijaitsisivat usean kunnan alueella. Hautomoita tai luonnonravintolammikoita ei tarvitse tarkastaa paikan päällä. Sen sijaan kalanviljelylaitosten tarkastus tehdään pitopaikassa.
  2. kaloista otetaan tarvittavat näytteet ja ne lähetetään Eviraan tutkittavaksi BKD:n varalta. Näytteet otetaan tavallisesti tarkastuskäynnin yhteydessä. Voit myös itse lähettää näytteet muuna ajankohtana, jos se on tarkoituksenmukaista taudin seurannan kannalta. Tästä sovitaan kunnaneläinlääkärin kanssa tarkastuksen yhteydessä.
  3. jos ohjelmaan kuuluvan pitopaikkasi kaloissa huomataan BKD:hen viittaavia oireita tai on muuta syytä epäillä BKD:tä, ilmoita siitä välittömästi kunnaneläinlääkärille. Tällöin et saa luovuttaa kaloja tai niiden sukusoluja muihin BKD-valvontaan kuuluviin pitopaikkoihin.
  4. ohjelmaan kuuluvaan pitopaikkaasi otetaan
  • lohikaloja tai niiden sukusoluja vain sellaisesta pitopaikasta, joka luokitellaan BKD:n osalta terveysluokkaan 1. Pitopaikan terveysluokan voi tarkastaa Eviran verkkosivuilla olevasta rekisteristä.
  • luonnonvaraisten lohikalojen sukusoluja vain emokaloista, jotka on tutkittu BKD:n varalta negatiivisin tuloksin. Muista lohikaloista tutkitaan kaikki emokalat, mutta samalta paikalta pyydetyistä harjuksista, siioista ja muikuista riittää 60 kalaa.
  • sellaisia luonnosta pyydettyjä lohikaloja, joiden vapaus BKD-taudista on varmistettu karanteenissa aluehallintoviraston kanssa sovitun mukaisesti tai jos siirrosta on aluehallintoviraston läänineläinlääkärin kanssa muutoin sovittu.

Sukusoluja saa ottaa sellaisesta hautomosta, jossa haudotaan luonnonvaraisista kaloista peräisin olevia sukusoluja, vaikka hautomo ei kuuluisi vapaaehtoiseen terveysvalvontaohjelmaan eikä olisi saanut terveysluokkaa 1, jos luonnonvaraiset emokalat on tutkittu asianmukaisesti. Tällöin vastaanottavan laitoksen kirjanpitoon liitetään kopio Eviran tutkimusvastauksesta luonnonvaraisista emokaloista tehdyistä tutkimuksista.

5. pidät kirjanpitoa muun vaadittavan kirjanpidon lisäksi myös BKD-ohjelmaan kuuluvista kunnaneläinlääkärin tarkastuksista, näytteenotosta ja näytteiden tutkimustuloksista.


Määräaika

Terveysluokitus (1-3) myönnetään ohjelman ehtojen toteutumisen perusteella. Saat ensimmäisen tarkastuksen ja näytteiden tulosten valmistumisen jälkeen aluehallintovirastolta päätöksen terveysluokastasi, jonka jälkeen voit alkaa hyödyntää sitä.

Käsittelyaika

Riippuu ruuhkatilanteesta ja vuodenajasta.

Voimassaoloaika

Terveysluokitus (1-3) myönnetään ohjelman ehtojen toteutumisen perusteella. Voit irtisanoutua ohjelmasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti siihen aluehallintovirastoon, johon ohjelmaan liittymisestä oli ilmoitettu.

Tausta ja lainsäädäntö

Eläintauteihin liittyvä lainsäädäntö kootusti maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilla (D-rekisteri).

Palvelun toteuttaa

Aluehallintovirasto

Palvelusta vastaa

Aluehallintovirasto
Tekstistä vastaa: Aluehallintovirasto
Päivitetty: 9.9.2020