suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Lastensuojelun sosiaalityö

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lastensuojelun sosiaalityön asiakkaita ovat lapset ja nuoret, joiden kasvu tai kehitys on vaarassa, eikä muilla palveluilla voida auttaa riittävästi. Lastensuojelun sosiaalityössä työskennellään myös asiakaslasten ja -nuorten perheiden ja lähipiirin kanssa. Lastensuojelun

asiakkuus voidaan aloittaa, kun lapsen kasvuolosuhteet tai hän itse käyttäytymisellään vaarantaa kasvun ja kehityksen. Asiak ...

Toimi näin

Kenelle ja millä ehdoin

Lastensuojelun sosiaalityön asiakkuus alkaa joko akuutisti lapsen tilanteen vaatiessa lastensuojelun kiireellisiä toimia tai palvelutarpeen arvioinnin jälkeen.

Kiireellisessä tilanteessa asiakkuus alkaa, kun lastensuojeluasian vireille tultua

· ryhdytään kiireellisiin toimiin lapsen terveyden ja kehityksen turvaamiseksi tai

· lapselle tai hänen perheelleen annetaan lastensuojelulaissa tarkoitettuja palveluita tai tukea ennen palvelutarpeen arvioinnin valmistumista.

Palvelutarpeen arvioinnin jälkeen asiakkuus, alkaa, mikäli arvioinnin perusteella

· lapsen kasvuolosuhteet vaarantavat tai eivät turvaa lapsen terveyttä tai kehitystä

· lapsi käyttäytymisellään vaarantaa terveyttään ja kehitystään ja

· lapsi tarvitsee lastensuojelulain mukaisia palveluja ja tukitoimia.

·

Lisäksi arvion tekevän sosiaalityöntekijän on arvioitava, tarvitseeko lapsi nimenomaan lastensuojelulain nojalla varmistettavaa tukea vai voidaanko riittävät palvelut järjestää sosiaalihuoltolain nojalla. On myös mahdollista, että perhe on haluton ottamaan sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita vastaan, jolloin tarvitaan lastensuojelun asiantuntijuutta. Mikäli sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut ovat riittäviä, lastensuojelun asiakkuutta ei aloiteta, vaan tukea järjestetään perhesosiaalityön kautta.

Lastensuojelun asiakkuuden alkamisesta on ilmoitettava välittömästi lapsen huoltajalle ja lapselle. Asiakkuuden alkamisesta on myös tehtävä merkintä lasta koskeviin asiakirjoihin. Lapselle on asiakkuuden alkaessa nimettävä hänen asioistaan vastaava sosiaalityöntekijä, joka laatii asiakassuunnitelman.

Lastensuojelun asiakkuuden alkamisesta säädetään lastensuojelulain (417/2007) 26 § ja 27 §.

Palvelun toteuttaa

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 22.4.2024