suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Lastensuojelun sijaishuolto

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Riihimäen kaupunki
Alue: Riihimäki
Palvelun kieli: suomi

Riihimäen kaupungin omistama Mäkikujan perhekeskus on riihimäkeläisille lapsille ja nuorille tarkoitettu lastensuojelun sijaishuoltoyksikkö. Mäkikujan perhekeskuksessa on kaksi osastoa: 7 paikkainen vastaanotto- ja arviointi osasto Vanamo sekä 7 paikkainen nuorille pitempiaikaiseen sijoitukseen tarkoitettu osasto Apila.

Mäkikujan perhekeskukseen voidaan sijoittaa avohuollon tukitoimin, kiireellisesti sijoitettuna tai huostaanoton päätöksen mukaisesti sosiaalityöntekijän päätöksellä.


Tausta ja lainsäädäntö

Lastensuojelun sijaishuollolla tarkoitetaan huostaan otetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella. Sijaishuollon järjestämisestä ja kuluista vastaa lapsen kotikunta.

Sijaishuollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi. Sijaishuolto voidaan järjestää perhehoitona, laitoshoitona tai muulla lapsen tarpeiden mukaisella tavalla.

Huostaan otettu lapsi voidaan poikkeuksellisesti sijoittaa myös vanhempansa tai muun huoltajansa hoidettavaksi enintään puoleksi vuodeksi esimerkiksi silloin, kun valmistellaan lapsen kotiinpaluuta sijaishuollon jälkeen.


Palvelun toteuttaa: 
Riihimäen kaupunki