suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Laukaan kunta

Lastensuojelun sijaishuolto

  • Palvelu
  • Laukaa
  • Julkinen palvelu
Alue: Laukaa
Palvelun kieli: suomi

Lastensuojelun sijaishuolto on huostaan otetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella. Lapsi voidaan sijoittaa perhehoitoon, ammatilliseen perhekotiin, lastensuojelulaitokseen tai muuhun lapsen tarpeen mukaiseen hoitoon.

Kiireellisissä tilanteissa lapselle etsitään yhteistyössä Keski-Suomen Sijaishuoltoyksikön kanssa hänen tarpeisiinsa vastaava sijaishuoltopaikka. Sosiaalityöntekijä selvittää lapsen ja vanhemman mielipiteen ennen kiireellisen sijoituksen tekemistä, ellei kuulemisesta aiheudu haittaa lapsen terveydelle, kehitykselle tai turvallisuudelle.

Lapsen asuminen sijaishuoltopaikassa kestää niin kauan kuin lapsi sitä tarvitsee. Sijaishuolto päättyy viimeistään nuoren täyttäessä 18 vuotta. Sen jälkeen asiakkuus siirtyy lastensuojelun jälkihuoltoon.


Toimi näin

Lastensuojelun sijaishuoltoon liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä lapsesi asioista vastaavaan sosiaalityöntekijään, puhelinaika maanantaisin ja torstaisin klo 9-10. Voit asioida myös sosiaalitoimistossa, joka sijaitsee Laukaan kirkonkylässä. Lisätietoja lastensuojelusta löydät verkkosivulta.


Kenelle ja millä ehdoin

Päätöksen kiireellisestä sijoituksesta tekee sosiaalityöntekijä. Sijoitus on sosiaalityöntekijän päätöksellä voimassa enintään 30 vuorokautta. Lastensuojelulaki velvoittaa sosiaalityöntekijää turvaamaan lapsen tilanteen, vaikka lapsi tai vanhemmat ovat eri mieltä.


Tausta ja lainsäädäntö

Lastensuojelun sijaishuollolla tarkoitetaan huostaan otetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella. Sijaishuollon järjestämisestä ja kuluista vastaa lapsen kotikunta.

Sijaishuollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi. Sijaishuolto voidaan järjestää perhehoitona, laitoshoitona tai muulla lapsen tarpeiden mukaisella tavalla.

Huostaan otettu lapsi voidaan poikkeuksellisesti sijoittaa myös vanhempansa tai muun huoltajansa hoidettavaksi enintään puoleksi vuodeksi esimerkiksi silloin, kun valmistellaan lapsen kotiinpaluuta sijaishuollon jälkeen.


Palvelun toteuttaa: 
Laukaan kunta