suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Lastensuojelun jälkihuolto

  • Palvelu
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Oikeus jälkihuoltoon syntyy seuraavissa tilanteissa:

lapsi on ollut huostaanotettuna ja sijoitettuna kodin ulkopuolelle tai

lapsi on ollut yksin sijoitettuna avohuollon tukitoimena yhtäjaksoisesti vähintään 6 kk.

Lain mukaan jälkihuolto-oikeus voidaan myöntää lastensuojelun asiakkaana olleelle lapselle / nuorelle, vaikka edellä mainitut edellytykset eivät täyty. Tällöin on kyse harkinnanvaraisesta jälkihuollosta, jonka sisällön ja pituuden päättää asiasta vastaava sosiaalityöntekijä.

Jälkihuollossa olevalle lapselle / nuorelle nimetään oma asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Jälkihuollon asiakassuunnitelmassa määritellään asiakkaan tarvitsema tuen tarve ja palvelut, jotka suunnitellaan yksilöllisesti kunkin lapsen / nuoren tarpeista lähtöisin.

Mikäli huostassapidon lopettamisen jälkeen viiteen vuoteen asiakkaalla ei ole lastensuojelupalveluiden tarvetta, jälkihuolto-oikeus päättyy. Jälkihuolto-oikeus päättyy viimeistään nuoren täyttäessä 25 vuotta.

Jälkihuolto on vapaaehtoista. Jälkihuolto-oikeus säilyy kieltäytymisestä huolimatta, ja jälkihuoltopalveluiden piiriin on mahdollista tulla uudestaan (alle 5 vuotta kulunut) ilmoittamalla tarpeestaan jälkihuollosta vastaavan kunnan sosiaalitoimelle.

Toimi näin

Jälkihuolto on vapaaehtoista ja siitä voi kieltäytyä.

Jälkihuolto-oikeus säilyy kieltäytymisestä huolimatta, ja jälkihuoltopalveluiden piiriin on mahdollista tulla uudestaan (alle 5 vuotta kulunut) ilmoittamalla tarpeestaan sosiaalitoimelle.

Kenelle ja millä ehdoin

Oikeus jälkihuoltoon syntyy seuraavissa tilanteissa:

lapsi on ollut huostassa ja sijoitettuna kodin ulkopuolelle tai

lapsi on ollut yksin sijoitettuna avohuollon tukitoimena yhtäjaksoisesti vähintään 6 kk

Lain mukaan kunta eli tässä tapauksessa Essote voi harkintansa perusteella myöntää jälkihuolto-oikeuden lastensuojelun asiakkaana olleelle nuorelle, vaikkeivät edellä mainitut edellytykset täyty.

Tausta ja lainsäädäntö

Lastensuojelun jälkihuolto tukee sijaishuollossa ollutta lasta tai nuorta, hänen vanhempiaan sekä sijaishuoltajiaan sen jälkeen, kun sijaishuolto tai muut lastensuojelutoimet ovat päättyneet. Oikeus jälkihuoltoon kestää viisi vuotta tai siihen asti, että nuori täyttää 25 vuotta.

Jälkihuollon järjestämisestä vastaa lähtökohtaisesti lapsen tai nuoren asuinkunta. Jälkihuollon kustannuksista vastaa se kunta, joka on vastannut sijaishuollon kustannuksista. Jälkihuollossa olevaa nuorta tuetaan asumisen järjestelyissä, talousasioissa sekä opiskelua, työtä ja muuta elämää koskevissa suunnitelmissa. Jälkihuoltoa toteuttaa sosiaalityöntekijä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Mikkeli, Pertunmaa, Puumala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 13.10.2021