suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tornion kaupunki

Lastensuojelun avohuolto

  • Palvelu
  • Tornio
  • Julkinen palvelu

Lastensuojelun avohuollolla tuetaan ja edistetään lapsen myönteistä kehitystä sekä tuetaan ja vahvistetaan vanhempien, huoltajien ja lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kasvatuskykyä- ja mahdollisuuksia. Erilaisten tukitoimien avulla etsitään perhettä parhaiten hyödyntäviä palveluja, jotta lapsi/nuori voi kasvaa ja kehittyä omassa kodissaan.

Avohuollon tukitoimia ovat esimerkiksi tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta, perhetyö ja -kuntoutus, harrastus-, loma- ja virkistystoiminnan tukeminen, taloudellinen tukeminen, neuvonta, lapsen lyhytaikainen sijoitus ja terapiapalvelut.

Asiakkaalle on järjestettävä lapsen ja perheen tuen tarpeisiin perustuva asiakassuunnitelma, jonka avulla arvioidaan järjestettävien palvelujen ja tukitoimien vaikutusta ja niiden laajuutta.

Kenelle ja millä ehdoin

Avohuollon tukitoimia voidaan järjestää vain vapaaehtoisesti. Edellytyksenä on, että 12 vuotta täyttänyt lapsi ja lapsen huoltaja niihin suostuvat.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Lastensuojelun avohuolto tukee lasta, nuorta ja perhettä tilanteissa, joissa tukea tarvitaan sosiaalisista, taloudellisista, jaksamiseen liittyvistä tai vastaavista syistä. Muotoja ovat neuvonnan ja terapian ohella esimerkiksi tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta, perhetyö ja -kuntoutus, vertaisryhmät sekä harrastus-, loma- ja virkistystoiminnan tukeminen.

Lapsi ja perhe saavat tukea esimerkiksi puutteellisten asumisolojen korjaamiseen, koulunkäyntiin ja opiskeluun sekä läheisten ihmissuhteiden ylläpitoon. Palveluista kootaan kuhunkin yksilölliseen tilanteeseen soveltuva kokonaisuus. Kunta järjestää palvelut tarpeen mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTornion kaupunki
Palvelusta vastaaTornion kaupunki
Alue Tornio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tornion kaupunki
Päivitetty: 27.1.2020