suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä

Lastensuojelun avohuolto

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Jos palvelutarpeen arviointia tehdessä todetaan perheellä lastensuojelullisen avun tai tuen tarve, aloitetaan lastensuojelun avohuollon asiakkuus. Jokaiselle lapselle nimetään hänen asioistaan vastuussa oleva sosiaalityöntekijä, joka työskentelee lapselle laadittavan asiakassuunnitelman mukaisesti lapsen, perheen ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

Perhe voi tarvita apua tilapäisissä ongelmatilanteissa tai muutoksen aikaansaaminen voi kestää pidempään. Perhettä tuetaan tarvittaessa myöntämällä perheelle avohuollon tukitoimia. Avohuollon tukitoimet ovat perheelle vapaaehtoisia ja ne järjestetään yhdessä sopien asiakkaan ja hänen perheensä kanssa. Avohuollon tukitoimista tekee päätöksen sosiaalityöntekijä.

Avohuollon tukitoimia ovat mm. tukihenkilö tai -perhe, perhetyö tai -kuntoutus, sosiaaliohjaus, kotipalvelu.

Tausta ja lainsäädäntö

Lastensuojelun avohuolto tukee lasta, nuorta ja perhettä tilanteissa, joissa tukea tarvitaan sosiaalisista, taloudellisista, jaksamiseen liittyvistä tai vastaavista syistä. Muotoja ovat neuvonnan ja terapian ohella esimerkiksi tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta, perhetyö ja -kuntoutus, vertaisryhmät sekä harrastus-, loma- ja virkistystoiminnan tukeminen.

Lapsi ja perhe saavat tukea esimerkiksi puutteellisten asumisolojen korjaamiseen, koulunkäyntiin ja opiskeluun sekä läheisten ihmissuhteiden ylläpitoon. Palveluista kootaan kuhunkin yksilölliseen tilanteeseen soveltuva kokonaisuus. Kunta järjestää palvelut tarpeen mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä
Palvelusta vastaaPohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä
Alue Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Pomarkku, Siikainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä
Päivitetty: 15.3.2021