suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Lastensuojelun avohuolto

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Lastensuojelun avohuollon tukitoimien tarkoituksena on edistää ja tukea lapsen myönteistä kasvua ja kehitystä. Tukitoimien avulla tuetaan myös vanhemmuutta ja vanhempien kyvykkyyttä huolehtia perheen arjesta. Lapsi ja perhe saavat tukea esimerkiksi puutteellisten asumisolojen korjaamiseen, koulunkäyntiin ja opiskeluun sekä läheisten ihmissuhteiden ylläpitoon.

Lastensuojelun avohuolto tukee lasta, nuorta ja perhettä tilanteissa, joissa tukea tarvitaan vanhemman jaksamiseen, perheen taloudelliseen tilanteeseen tai mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvien haasteiden kanssa.

Palveluja ovat esimerkiksi ohjaus ja neuvonta, perhetyö sekä tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta. Avohuollon tukitoimia toteutetaan mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä lapsen ja vanhempien, huoltajien tai muiden lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kanssa.

Avohuollon asiakkaana olevalle lapselle tehdään asiakassuunnitelma, johon kirjataan työskentelyn tavoitteet ja tarjottavat palvelut.

Toimi näin

Jos sinulla tai muulla henkilöllä on huolta lapsen hyvinvoinnista tai kasvuolosuhteista, voit olla yhteydessä lapsiperheiden sosiaalipalveluihin. Yhteydenoton jälkeen aloitetaan palvelutarpeen arviointi, jonka aikana arvioidaan tuen tarvetta. Arviointi johtaa tarvittaessa lastensuojelun avohuollon asiakkuuteen, jolloin perheelle nimetään lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä.

Kenelle ja millä ehdoin

Avohuollon tukitoimet edellyttävät lastensuojelun asiakkuutta.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Lastensuojelun avohuolto tukee lasta, nuorta ja perhettä tilanteissa, joissa tukea tarvitaan sosiaalisista, taloudellisista, jaksamiseen liittyvistä tai vastaavista syistä. Muotoja ovat neuvonnan ja terapian ohella esimerkiksi tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta, perhetyö ja -kuntoutus, vertaisryhmät sekä harrastus-, loma- ja virkistystoiminnan tukeminen.

Lapsi ja perhe saavat tukea esimerkiksi puutteellisten asumisolojen korjaamiseen, koulunkäyntiin ja opiskeluun sekä läheisten ihmissuhteiden ylläpitoon. Palveluista kootaan kuhunkin yksilölliseen tilanteeseen soveltuva kokonaisuus. Kunta järjestää palvelut tarpeen mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHeinolan kaupunki
Palvelusta vastaaHeinolan kaupunki
Alue Heinola
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 23.4.2021