suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Lastenpsykiatrian palvelut

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lastenpsykiatria tarjoaa psykiatrista tutkimusta ja hoitoa lapsille ja nuorille.

Soiten lastenpsykiatrian yksiköitä ovat:

  • Lasten ja nuorten terapiapoliklinikka
  • Pikkulapsipsykiatrian työryhmä
  • Lastenpsykiatrian osasto 14
  • Nuorisopsykiatrian poliklinikka
  • Syömishäiriötiimi Verso
  • Nuorisopsykiatrian osasto 17.

Lastenpsykiatrian poliklinikka tarjoaa tutkimusta ja hoitoa tilanteissa, joissa lapsen normaali psyykkinen kehitys on vaarantunut. Lapsella voi myös olla vaikeuksia itsenäistymisessä ja vuorovaikutussuhteissa. Oireina voi esiintyä esim. pelkoja, ahdistuneisuutta, levottomuutta ja masennusta.

Lasten ja nuorten terapiapoliklinikalle tullaan pääsääntöisesti lääkärin lähetteellä. Lapset ja nuoret ohjautuvat lastenpsykiatrisen poliklinikan ja osaston sekä nuorisopoliklinikan että osaston kautta. Lasten ja nuorten terapiapoliklinikan perustehtäviä on vastata ensisijaisesti alle 16-vuotiaiden psykoterapiasta ja psykiatrisesta kuntoutuksesta.

Lastenpsykiatrian osastolla tapahtuvaa lapsen psykiatrista arviota suositellaan silloin, kun avohoidon tutkimukset eivät ole riittäviä tai kun lapsen tutkiminen polikliinisesti ei onnistu lapsen vaikean levottomuuden tai sulkeutuneisuuden vuoksi.

Pikkulapsipsykiatrinen työryhmä eli vauvatiimi tarjoaa hoitoa vauvaa odottaville ja vauvaperheille. Vauvatiimin hoitoon tullaan lääkärin lähetteellä.

Alle 13-vuotias, kiireellistä psykiatrista hoitoa tarvitseva lapsi tulee saattaa viipymättä hoitoon. Päivystykseen tulee hakeutua, jos lapsella on äkillinen mielenterveyden sairaus, häiriö, kriisi tai käytösoire, jonka hoidon aloitus ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Arkisin lastenpsykiatrian päivystys toimii terveyskeskuksen tai sairaalan yhteydessä. Iltaisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä hoitoon hakeudutaan yhteispäivystyksen kautta. Lapsen huoltajan tai muun saattajan tulee ensin soittaa päivystyksen puhelinneuvontaan, joka antaa tarkemmat ohjeet.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.

Palvelu on maksullinen.

Lastenpsykiatrian poliklinikan palvelut ovat lapselle ja perheelle maksuttomia. Osastohoito on maksullista seitsemän ensimmäisen vuorokauden ajalta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 28.3.2022