suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lapselle järjestetään ensimmäisen ikävuoden aikana vähintään 9 terveystarkastusta, joihin sisältyy vähintään 2 lääkärintarkastusta lapsen ollessa 4-6 vk ja 8 kk ikäinen sekä laaja terveystarkastus 4 kk iässä. Lapsen ollessa 1-6 v ikäinen järjestetään vähintään 6 terveystarkastusta, joihin sisältyvät laaja terveystarkastus 18 kk ja 4 v iässä. Laajaan terveystarkastukseen sisältyy huoltajien haastattelu, perheen hyvinvoinnin selvittely, päivähoidon ja esiopetuksen arvio alle kouluikäisen lapsen selviytymisestä niiltä osin kun se on välttämätöntä hoidon ja tuen järjestämistä varten. "Lapset puheeksi keskustelua" tarjotaan 1v, 3v ja 5v kotona hoidettujen lasten perheille. Lastenneuvola palvelut tarjotaan lähipalveluna terveysasemilla. Lastenneuvolan perusvastaanottokäyntiin varataan keskimäärin 60 min, 3,5 ja 6 vuotiaille peruskäyntiin 90 min, laajoihin terveystarkastuksiin 120 min.

Kenelle ja millä ehdoin

Lastenneuvolapalvelut on tarkoitettu alle 7-vuotiaille lapsille, heidän vanhemmilleen, huoltajilleen ja sisaruksilleen.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSoTe kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSoTe kuntayhtymä
Alue Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka
Päivitetty: 9.4.2020